Annons:
Etikettfakta
Läst 8533 ggr
HannaT
9/15/09, 1:00 AM

Undvik belastningsskador - rid rätt

Nyckeln till framgång finns i den dagliga dressyren, menar Jens Fredricson. Under en clinic i Flyinge förklarade han hur man bäst rider för att undvika belastningsskador.

Till att börja med är hovslagningen en viktig faktor som många hästägare inte tänker på i första hand. Skoningen behöver inte nödvändigtvis se snygg ut - det avgörande är att hoven är verkad på ett ändamålsenligt sätt som stämmer överens med hästens rörelsemekanik. Verkningen ska bli gjort på samma sätt gång på gång, vilket innebär att du bör vara rädd om din hovslagare.
 
Jens clinic handlar dock i huvudsak om hur man ska arbeta och rida sin häst på rätt sätt.
- Till att börja med ska du se till att du dagligen rider på ett bra underlag som har svikt. Det är väldigt viktigt på lång sikt. Korta stunder på asfalt är bra att komplettera med då och då, eftersom det bygger upp hästens stötdämparmekanism och gör den starkare, inleder Jens. Han berättar sedan att hans hästar blir kalla och fina i lederna dagen efter att han har skrittat dem på asfalt, medan dagar med träning på halvtungt underlag ger lite varma och "galliga" ben. 

Viktigast är i ridningen är hästens framåtbjudning, att hästen vilar på sitt steg och blir taktmässig.

**_MG_6240.jpg
**Använd dina magmuskler för att bromsa hästen, inte dina armmuskler.

**Nyttigt med halvhalter - men rid dem på rätt sätt
**Halvhalter är bra för att hjälpa hästen komma i jämvikt. Du som ryttare ska tänka på att inte bara bromsa med handen, utan också använda dig av dina magmuskler.
- Man ska ha en rörlig handled och inte använda sina bicepsmuskler. Du kan nämligen inte utbilda en häst med muskelkraft, då kommer du definitivt att förlora. Är en häst stark i munnen är den snarare svag, den orkar inte bära sig själv.

**Stark respektive svag sida
**En sak som många inte vet är att hästens svaga sida är den mjuka sidan och den starka sidan är den stela sidan. Tänk på det när du värmer upp! Alldeles för många ryttare gör misstaget att "gå på" den stela sidan först och börjar bråka. Det som händer då är att den starka sidan blir ännu starkare, och problemet blir värre. Detta är den största anledningen till att hästen kan bli halt, säger Jens. Ofta blir hästen böjd som en banan och ryttaren har inget stöd i sin ena tygel.

Det du behöver göra istället är att arbeta hästen så att den blir liksidig och tar ett jämt stöd i båda tyglarna. Det finns många olika sätta att stärka hästens svaga sida - ta hjälp av en tränare för att komma fram till en lösning som passar dig och din häst, annars kan det lätt bli fel.

**Det lösgörande arbetet är nyckeln
**För att lösgöra bogarna gör Jens framdelsvändningar, då har han också möjlighet att känna om hästen bjuder framåt. Alla gymnastiserande övningar som finns i dressyren är väldigt bra för att få hästen loss så att den lägger mer vikt på bakbenen. Tex kan man rida övergångar, tempoväxlingar, skänkelvikningar, öppna och sluta  - men man ska inte göra för mycket. När hästen är riktigt lösgjord ska den kunna bära sig själv i alla tempon. Ryttaren ska kunna släppa på tyglarna och inte behöva använda sin hand, och hästen ska kunna samla sig och sedan lätt öka igen.

Rid inte samlat mer än vad din häst orkar. Risken är annars att hästen får kronisk knäledsinflammation. Detta är tyvärr väldigt vanligt hos hopphästar. Samla i stället till exempel fyra gånger på en 20 meters volt, bara några steg i taget. Korta galoppen och mjukna sedan. Hästen ska arbeta i jämvikt och bära sig själv!

Jens tycker att man bör rida mjukgörande arbete som aktiverar bakbenen varje ridpass, men det behöver inte vara mer än 20 minuter. Då mjukas alla leder upp och därefter är det bra att skritta ut i naturen för att låta hästen göra något annat. Jens strävar efter målet att hitta sambandet mellan hästens mun, framben och bakben.

Källa: Hippson.se

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
MLphoto
9/15/09, 5:59 PM
#1

Det är ju bra att dom kommer med tips och så, men jag tycker det är viktigare att dom tar upp hur man rider sin häst så att den inte blir framtung. Finns hur många hästar som helst som går EM/VM/OS som är framtunga så det står härliga till - det sliter mer än en häst som inte jobbas i korrekt form.

"Om förhållandet bygger på förtroende, lyder hästen även utan bett och tyglar."

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: