Annons:
Etikettfakta
Läst 7285 ggr
Tin-Tin74
7/29/09, 7:42 AM

Hästtjejer - vår tids slavar?

"Linda", en av sveriges många hästskötare säger: -Jag blev behandlad som en slav. Med långa arbetspass, svältlön och rättslöshet är detta ingen ovanlig situation i dagens Sverige.

ICA-kuriren.se har uppmärksammat orättvisa arbetssituationen för de Svenska hästskötarna. Flera tjejer berättar om sin situation och ingen av dem är unik. Tyvärr!

Läs hela artikeln på icakuriren.seHästtjej som lindar benen

*Tjejen på bilden har inget med artikeln att göra*

Annons:
Linnea
7/29/09, 8:38 AM
#1

det är ju känt sen länge att det är ett slavjobb i många fall. varför man inte slutar när man upptäcker hur det ligger till kan jag inte förstå. hade fler gjort det hade problemet snart fösvunnit.

det här uppmärksammas lite då och då som en stor nyhet, något hemskt som måste åtgärdas. sen då? ja sen händer de ingenting, förrän nästa "nyhet" kommer. mycket snack men lite verkstad.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

NettanLindholm
7/29/09, 12:52 PM
#2

det är verkligen sjukt att inget händer trots att skriverier.
Jobbar själv som hästskötare just nu och måste säga att jag trivs väldigt bra även om vissa av dagarna blir vääldigt långa, runt 19 timmar.. :)

Linnea
7/29/09, 1:43 PM
#3

hoppas ingen tar illa upp men jag anser att de som jobbar svart bär en del av skulden. om alla hädanefter skulle vägra jobba svart hade många gått över till vit arbetskraft. i många fall handlar det inte om att inte ha råd utan om att vara snål/prioritera fel. måste man köpa fodertillskott, nya täcken, schabrak mm för stora summor var och varannan månad? en budget hade inte suttit fel på en del ställen jag varit på. ett fall för lyxfällan.. vart försvinner alla pengar? har inte "råd" att anställa..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Tin-Tin74
7/29/09, 1:58 PM
#4

Ja någon "Nyhet" är det ju inte. Tyvärr.

En ordentlig debatt om frågan måste nog till för att situationen ska ändras, tror jag. Lika så att saken uppmärksammas betydligt oftare så frågan inte glöms bort mellan varven.

Vad gör alla olika utbildningar för att förhindra att detta fortsätter? För visst kan man förstå alla dessa unga tjejer som gått olika linjer och program för att bli just hästskötare/hippologer och allt vad det nu heter.

Jag vet om en tjej som jobbade som hästskötare åt en tävlingsryttare i hoppning. Hon fick 5000 kr i månaden, gratis stallplats till två egna hästar inkl grovfoder, kost och logi (egen liten stuga på gården), och hon fick lektioner för sin arbetsgivare flera gånger i veckan. Hon hade en arbetsdag på 12-14 timmar 6 dagar i veckan, men då ingick även arbetet med hennes egna hästar! Den tjejen var verkligen lyckligt lottad! För räknar man ut vad förmånerna var värda så hade hon en ganska bra lön. Och hur många kan rida och sköta sin egna häst på arbetstid egentligen? Eller vad tycker ni? Hade hon ett bra avtal?

Tin-Tin74
7/29/09, 2:03 PM
#5

#3 Helt klart ska man lägga lite av skulden på "svartjobbarna". De hjälper ju till att försvåra för de som vill jobba "vitt"

Likaså håller jag med om att många prioriterar helt fel. Man behöver inte köpa det dyra täcket bara för att det är av rätt märke. Utan man kan lika gärna välja ett billigare som fyller samma funktion. (Nu tog jag täcke som exempel, det gäller naturligtvis alla olika produkter)

pidan89
7/29/09, 8:43 PM
#6

Känner igen mig så väl, dock mest praktiserat genom skolan under totalt oacceptabla förhållanden. Har haft stora problem med det eftersom om jag inte går dit får jag inget betyg (eftersom lärarna tycker jag är gnällig och vägrar lyssna) men om jag är kvar är jag rädd för hur det ska sluta. Arbetstiderna var helt okej, men riskerna jag utsatte mig för för att ägaren hade fullt upp med annat, enligt henne. Hon hade ett stuteri och rörde i princip inte fölen under 3-4månaders tid. Inte människovana, inte grimmvana - ingenting! Tills de skulle få sin första vaccination. Samma dag som vaccinationerna så samlades alla fölen in och sedan slängde hon in mig i en box med ett vätskrämt föl och sa "Sätt på honom grimma, bryr mig inte om hur - men de ska göras nu. Ta inte för lång tid på dig". Blev sparkad 3-4gånger totalt sätt på 5 föl och var nära att få frambenen i huvudet flera gånger under tiden.. Har fler historier om det stället med..

Har även jobbat på ett annat ställe där jag fick skäll för att jag gick hem mitt på dan, när jag hade 41 graders feber! Den dan stängde vi staket, så jag stängde en halv dag med hög feber.

Nej, usch! Efter alla erfarenheter jag fått genom hästskötarpraktik och jobb så är det de sista jag tänker bli! Aldrig i livet att jag tänker jobba som de, då jobbar ja hellre på ICA eller ngt sådant.. Synd, eftersom jag älskar att arbeta med hästar och lära mig.

Annons:
pidan89
7/29/09, 8:43 PM
#7
pidan89
7/29/09, 8:49 PM
#8

#3 Helt klart bär man en del av skulden om man jobbar svart. Men för mig då, exempelvis, som praktiserar via skolan. Finns det inga bestämmelser där om hur man får anpassa jobb efter elever? Får man exempelvis skicka iväg två praktikanter in i en hästhage full med unghästar för att hämta enstaka och sedan åka därifrån? Vill tilläga att hon inte ens sa att jag skulla använda hjälm utan istället tyckte hon att jag var "överkänslig" som satte på mig den. Vill också tillägga att man fick gå in bland alla hästarna som stod runt höbalar för att hämta EN av dem, extremt farligt!

Eller den gången på skickad eiväg syrran för att hämta ett föl två kilometer bort med en massa lägerungar på 13år. Detta föl var inte grimmvan och de var tvungen att "driva" fram det löst på trafikerad väg. Innan hon åkte iväg sa hon till min syster; "Nu har du ansvaret för att detta föl inte blir påkört". Min syster är 17år och ingen erfarenhet med föl alls.

Eller skicka ut mig på en trafikerad väg med en vält? Har inget körkort eller ngt sådant. Och det är klart när man är yngre vill man inte säga till på samma sätt som om man kanske blir äldre. Men efter upprepade diskutioner med de ansvariga i skolan så fick jag ge upp - de valde att tro på ägaren av anläggningen och inte mig.

JenniferH
7/29/09, 11:00 PM
#9

Jag tror man lär sig oerhört mycket, även om det råkar vara slavgöra. Det är klart att man inte ska ta hur mycket skit som helst, men jag menar att det kan nog vara bra ändå. Häst tjejer måste ju vara lite tuffa för att handskas med så pass stora djur, och det här är väl så vi lär oss att bli det :) En tanke bara.

MalinSandman
7/29/09, 11:33 PM
#10

Det är ju nästan så att vi hästtjejer är som slavar… Jag menar, jag har slavat på en ridklubb sedan jag var 7 år gammal…. tills dess att jag blev så less och sa ifrån.. jag fick alltid göra allt det tråkiga.. Men efter att jag sagt ifrån får jag göra det jag vill! Det kändes iaf skönt..  jag menar, man blir hunsad runt i unga år… Det är nästan tragiskt att vuxna människor utnyttjar oss yngre…  Ne .. usch

HannaT
7/29/09, 11:40 PM
#11

#10 Och det är ju inte bara på ridskolor. I "mitt" förra stall var det alltid de yngre tjejerna som fick slita som djur med att bygga staket, mocka paddock, städa stall och gårdsplan, bära hö osv, medans de vuxna ofta kom mycket lindrigare undan.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

pidan89
7/30/09, 2:00 AM
#12

#9 Det var ju precis det jag var ute efter på min senaste praktikplats, att lära mig någonting. Jag är alltid ute efter de. Men efter att ha praktiserat en gång i veckan i ett helt år och bara fått göra "stallrutiner" (dvs mocka, sopa, städa i klubbhus mm) sa jag ifrån. Går man andra året på hästgymnasium så tycker jag det är dax att uppgradera lite grand. Ivf få lära sig något vettigt.. Mocka kan jag göra hemma liksom.. Hennes svar blev istället; "Jag har inte tid att hålla på och lära ut". Varför tar man då emot praktikanter? Just det, bilig handkraft! Sedan kom hon och sa att "Jag kan ju inte låte er göra någonting eftersom ni inte kan våra unghästmetoder" Röt hon. "Ja, man visa mig hur jag ska göra då" försökte jag men nej, hon hade inte tid me de.. Nej, usch.. så irriterande..

oliviaoakilles
7/30/09, 3:50 AM
#13

Uuuh, ja som ska bli hästskötare, får hoppa jag inte kommer lida av det där :/

Annons:
Linnea
7/30/09, 9:21 AM
#14

#12 det finns säkert bestämmelser om praktikanter, har själv gått hästskötarlinjen. den personen du beskriver är absolut inte lämplig att ha praktik hos. det är meningen att man ska lära sig. en stor del av stalltjänsten på skolorna är ju också moclning, allt byggs enligt traditionella metoder för att det är så "ute i verklighetetn". vi kan faktiskt mocka, behöver inte lära oss det. hade varit bättre att man hade de på lösdrift eller så och fick lära sig mer om hästens naturliga beteenden och så hade man fått mer tid till att lära sig annat än att mocka vilket alla redan kunde.. ex: vi pratade på hästteorin om att höhäckar inte var bra för hästen (vilket de inte är) men vad satte man in i det nybygda stallet? jo höhäckar..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

pidan89
7/30/09, 12:41 PM
#15

#14 Men samma i på ridanläggningen vi rider på via skolan.. Där snackar de om hur bra det är för hästen att den ska ha det så naturligt som möjligt. Och hur får de hästarna där bo då? De är ute mellan 9-2 på dagarna i hagar trånga som boxar. Detta är en nybyggd, stor ridskola.

Visst inser jag att mockning är en stor del av att vara hästskötare och visst kan jag mocka när jag praktiserar men allt jag kräver  i gengälld är att de ska lära mig något vettigt sedan. Denna person vi jobbade hos gjorde inget annat än att rida hela dagarna, var bara in och bytte häst och skällde på att vi var för långsama. Men som sagt, efter de uppleverlser jag fått på ca 5-6-7 olika ställen som hästskötare så är det de sista jag tänker bli. Fy sjutton vilket skitgöra och all respekt för de som verkligen får slita som hästskötare!

Linnea
7/30/09, 3:01 PM
#16

problemet är att ingen säger ifrån. hade folk slutat ta svartjobb så hade de tvingats anställa vitt vilket hade gett de anställda lagliga rättigheter och därmed bättre arbetsvillkor.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Minetta
7/30/09, 6:08 PM
#17

Hm, jag som tänkt gå hästskötarlinjen nästa år? Blir att fundera på det där.. Har hört tidigare att det är svårt att få jobb som hästskötare också.

Har praoat vid ett stall när jag gick i 8:an. Det var kul, fick rida, men nog var det tungt. Mocka minst 5 boxar per dag, bära ut hö i alla hagar, bära vatten, och massa annat, jaa, några vilopauser hade jag inte. Värst var nog den dagen då vi skulle lastträna unghästarna som inte varit i en transport förut. Slutade med att jag klämde handen, aj!!

HannaT
7/30/09, 6:12 PM
#18

#17 Jag praoade också i på en ridskola när jag gick i grundskolan och mockade då (tillsammans med den andra praoeleven) över 20 boxar/dag!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Minetta
7/30/09, 6:20 PM
#19

Jo, 5 boxar/dag är egentligen inget problem för mej. Har mockat mkt fler tidigare, men det jag tyckte var jobbigt var att det var lite luft i däcket så skottkärran var jättetung :/ hon som ägde stallet hade inte tid att hjälpa mig, för hon skulle till nån hästaffär och köpa lädergrimma och ngt till, minns inte var det var.

det var väl ca 50 meter till gödselstacken så jag blev trött av att mocka dedär boxarna när det i varje box skulle vara 1-2 skottkärror med spån också (spånen fanns bredvid gödselstacken)..

Linnea
7/30/09, 7:05 PM
#20

#19 i skolan hade hästarna typ 3 ggr så mycket spån än rekomenderat. sen undrade de varför boxarna inte blev ordentligt mockade.. ingen orkade ta sig igenom allt..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
pidan89
7/31/09, 1:07 AM
#21

#19 Själva mockningen är inte ett problem för mig alls, men jag tycker de ska vara inlärning också.. Det är ju det jag är där för..

cillaw
7/31/09, 9:09 PM
#22

detta inlägg kommer att bli långt känner jag………

När jag var 18 år så flyttade jag 40 mil hemifrån till en praktikplats för att få- just PRAKTIK. Ett "känt" stuteri i mindre skala av fina ponnyer. mina  arbetsuppgifter varierade i stor skala , allt från skötsel av utrustning, såsom inpassning, smörjning mm  staketlagning och målning, målning av hinder o garage, underhåll av transporten, all skötsel och motion av hästarna, från grimmvänjan fölungarna till tävla de äldre, ja verkligen allt. min arbetsgivare hjälpte mig att mocka, fodra skutsa mig på träning o tävling  i stallet var det bara hon och jag, ett ensamt jobb för en 18 åring . på två år besökte jag mina föräldrar  fyra gånger per år, påsk, sommar, höst o jul. jag  va ledig någon dag då och då, men annars jobbade jag 7 dagar i veckan.motionerade mellan 4 och 10 hästar per dag. DETTA älskade jag verkligen!!!!!   När jag slutade för att jag kom in på Hippologen så hjälpte jag henne att få en ny praktikant, jag talade om  mina arbetsuppgifter etc, jag var ofta där i början och hälsade på var tom  den nya tjejen hem till henne och gick på fest. EN kväll  efter något år efter den tjejen hade slutat fick jag höra ett radioprogram på en kanal som handlade om en tjej som "utnyttjas" som "slav" i ett stall. jag lyssnade o till min fasa var det denna tjejen som det handlade om och "MIN" arbetsplats. Jag blev ledsen, besviken, frustrerad mm dom svärtade ner min  arbetsgivare så att hon framstod som en grym tyrann där man bara fick slita ihjäl sig… Jag vet att vi hade samma arbetsuppgifter och jag slet inte ihjäl mig!   Tänk vad olika man kan tycka!!  För 1500 kr imånaden som min hemkomun betalade åt mig, utav henne fick jag mat, kroppsvårdsarticklar, husrum,  3 lektioner i veckan OCH en FRUKTANSVÄRD MASSA  ERFARENHET AV HÄSTAR, är inte slitet värt det?

Hannybee
7/31/09, 9:38 PM
#23

Riktigt dåligt egentligen att det ska behöva vara så… ^^

Jag jobbar ibland på en ridskola där man visserligen inte får så hög lön alls, och visst är det väldigt tungt arbete, typ mocka 10 boxar/spiltor var, torva, fodra hö + kraft, släppa in och ut hästar. Ta fram nya sånadär stor ensilage-bollar! Ridskolehästar visar ju heller ibland ingen respekt alls, vilket gör att hanteringen inte är världens säkraste direkt! :O Men vi får i alla fall långa pauser (vilket beror på att man måste invänta nästa fodringstillfälle)…

Många skulle se det här som ett rent skitjobb. Men jag fullkomligt älskar det. <3 Jag bara längtar till ridskolan börjar igen så jag kan få jobba. Haha, jag måste vara galen, men jag hade nästan kunnat jobba gratis (nästan!). Men det är så härligt, särskilt på morgonen när man kommer in i stallet och alla hästarna väntar på att få mat…

Jag tror nu att jag jobbar under ganska bra förhållanden, men för det som verkligen lever på att jobba som hästskötare, borde man ha mycket bättre villkor. Det är ju skillnad på ett litet extrajobb och ett riktigt jobb liksom.

pidan89
7/31/09, 9:59 PM
#24

#22 Absolut är det värt det om man får erfarenheten och en massa kunskap! Men för min del har det bara varit slit och ingen inlärning.. Varför ska jag jobba gratis och inte få någonting alls tillbaka när jag har lika mkt att göra hemma i mitt eget hästföretag? Men om man lär sig tycker jag absolut att det är värt det.. Och som du beskriver; Jag tycker det verkar ha varit ett väldigt generöst ställe där du fick mkt i lön, bara inte i form av pengar..

pidan89
7/31/09, 10:01 PM
#25

#23 Absolut! Om jag fick betalt för att slita i stallet så skulle det vara en annan sak. Om denna betalning består av ridlektioner, kunskap eller pengar spelar ingen roll.. Men om man bara får slita för ingenting..

Hannybee
8/2/09, 8:58 PM
#26

#25 Jaaa, precis… Till en viss gräns kan man ju gärna (iaf jag) hjälpa till med olika saker i ett stall utan att få "lön". Att hjälpa till med hästar får man ju kunskap av. :) Men tyvärr är det ju många som blir utnyttjade och det är inte schyst nånstans…

Linnea
8/3/09, 3:28 PM
#27

jag har också hjälpt till i stall men man måste göra skillnad på att hjälpa till och att jobba svart. jag fick betalt helt och hållet i kunskap. då är det heller inget jobb.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Tin-Tin74
8/3/09, 3:57 PM
#28

När jag hade min första unghäst hjälpte jag till i ett utbildningstall hela dagarna mot att jag fick ha min unghäst där mot enbart självkostnad. Jag jobbade både i stallet och uppsuttet och red deras hästar samt att jag fick proffesionell hjälp med min egna häst och hennes inridning.

Vi utbytte inga pengar men jag var den stora vinnaren ändå. I form av kunskap.

Hannybee
8/3/09, 4:59 PM
#29

Jag har även jobbat mot bara kunskap. Helt okej för mig, som Tin-Tin74 vann jag själv på det. Men det måste ju vara upp till var och en hur mycket man vill göra utan att få pengar för det. :)

Upp till toppen
Annons: