Annons:
Etikettfakta
Läst 12595 ggr
HannaT
7/6/09, 1:11 AM

När hästen börjar vägra

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hästar vägrar inte normalt för att de tröttnat på hoppningen eller blir hoppade ofta, tänk bara på alla topphästar. Det är den misslyckade hoppningen som är boven. Hästarna tröttnar på trasslet.

Foto: Tove Fant
Foto: Tove Fant**

Låt en veterinär kolla igenom hästen
**Det allra första du bör göra är att låta en veterinär kolla igenom hästen. Du måste kunna utesluta att hästen inte vägrar för att den har ont.

**Inse dina egna brister
**När du vet att hästen inte är skadad så är steg två att rannsaka dig själv. Brister det i din riding? Ta hjälp av någon som vågar vara ärlig mot dig! Lägg tävlandet på hyllan och hitta en tränare som kan hjälpa dig och din häst. Kanske är du själv osäker och nervös och ger hästen signaler som den inte förstår? Det kan i sin tur kan göra hästen osäker.

En annan sak som kan hjälpa är att släppa på prestigen och låta någon annan hoppa hästen. Om hästen inte vägrar då så bör du ta och fundera över vad denna person gör, eller inte gör, som fungerar så bra. En periods ryttarbyte kan vara bra för att byta den onda trenden.

**Hoppa lågt - många gånger
**När hästen börjar vägra gäller det att börja om från början. Sänk hindren, ta hjälp av någon och ha tålamod! Hästen blir inte motiverad till att hoppa när ryttaren stressar upp sig. Det är också viktigt att inte ha för bråttom upp i klasserna. Håll dig på höjder som både du och hästen är bekväma med tills du känner att ni båda är redo för högre höjder. Våga också inse din hästs kapacitet. Om du vill högre upp i klasserna än vad din häst klarar av kan det vara bra att sälja hästen till någon som inte har lika stora ambitioner. Det blir både häst och ryttare lyckligare av.

**
Källa: Hippson.se**

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
Marija
7/6/09, 2:41 AM
#1

Bra artikel :)

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Tin-Tin74
7/6/09, 9:13 AM
#2

väldigt bra artikel!

Minetta
7/6/09, 3:19 PM
#3

jättebra! :)

Micky
7/16/09, 1:29 PM
#4

Bra!Glad

Mellliie
10/4/09, 2:08 PM
#5

superbra :D

Upp till toppen
Annons: