Annons:
Etiketthopptävling
Läst 6087 ggr
HannaT
2009-05-14 23:55

Charma stilhoppningsdomaren

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Protokollen för stiltävlingar kan se lite annorlunda ut, men principerna för vad som är god ridning är dock alltid de samma!

Det går inte att betona nog hur viktigt det är att rida väl. God grundridning och bra inverkan lönar sig i längden. Stilhoppningsklasser främjar verkligen bra ridning på lång sikt.

Tour of Amateurs i Falsterbo

**Sits och inverkan mellan hinder
**Här är det viktigt att ryttaren är i balans, och har lätt för att växla mellan tvåpunkts- och trepunktssits. Ryttaren ska ha en bra inverkan på hästen, hon eller han ska varken "sitta och åka" eller inverka för kraftigt eller på fel sätt. Hästen ska dessutom vara rätt ställd i svängarna.

**Sits över hinder
**Över hindrena tittar domaren bland annat på skänkeln, den får inte bli för ostadig, och ryttaren ska ha en lugnt överliv. Blicken ska vara riktad dit ekipaget är på väg, och handen ska vara följsam. Många ryttare har problem med ett för hastigt överliv.

Vägval
Den här bedömningspunkten handlar om att man ska följa den linje mellan hindren som banbyggaren har tänkt sig. Vägarna ska vara normala, inte överdrivet stora. Man måste tex inte rida enda ut i hörnen. Det är också viktigt att komma vinkelrätt mot alla hinder, och det ska synas att det är ryttaren som väljer vägen, inte hästen.

**Tempo och balans
*Tempot ska varken vara för snabbt eller för långsamt, utan lagom. Domaren vill se att hästen är framme för skänklarna och galopperar på rytmiskt.*Den totala bilden av ekipaget
*Här bedöms det sammanlagda helhetsintrycket, samspelet mellan häst och ryttare. Hästen ska lyssna på ryttaren, och ryttaren på hästen. Ritten ska vara harmonisk.*

Ryttarens helhetsintryck
**Ryttaren ska tänka på sin säkerhet och se proper ut. Man får inte avdrag för att man inte bär säkerhetsväst, men däremot om något ser ovårdat eller farligt ut. Det blir också poängavdrag för ryttare som är alldeles för stora för sina ponnyer.

Ponnyns/hästens helhetsintryck
Utrustningen ska vara säker och sitta rätt. Till exempel ska tyglarna inte vara för långa. För övrigt handlar det om att hästen ska se välvårdad ut. Hästar och ponnyer som svettas mycket bör vara klippta.

**Undvik avdrag
**Slutligen kan ryttaren få poängavdrag för dåligt uppträdande, vägringar, nedslag eller tidsfel. Det händer att domaren ger minuspoäng om någon använder spöet eller händerna på ett sätt som inte är bra mot hästen.
Förbered dig noga!
Det bästa är att åka och kolla på stilhoppningar och se hur det går till. När det kommer till träning på hemmaplan är det alltid bra med markarbete, med och utan hinder, för att få en lydigare häst. Kom ihåg att stilhoppning inte bara handlar om att det ska se vackert ut, utan det ska också vara en väl planerad och väl genomförd ritt.

Källa: Hippson.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
Marija
2009-05-15 00:28
#1

Jättebra och ingående artikel!

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Tin-Tin74
2009-05-15 06:45
#2

Många bra poänger i den artikeln.

Att rida stilrent och välplanerat lönar sig verkligen i längden. Men för det behöver det inte alltid vara grav allvarligt. (se inlägget "Lek till häst…")

HannaT
2009-05-15 14:02
#3

#2 Ja verkligen, man ska inte tappa bort glädjen i ridningen. Men lek ger balans, vilket ju ger en bättre, stabilare ryttare, så kanske har det ett samband. Jag tycker att man tyvärr ser rätt mycket aggresiv flängridning på banorna idag… och det är ofta himla trist att se på.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Hannybee
2009-05-15 17:34
#4

Super! :D

Zondell
2009-05-18 18:22
#5

Jag är stilhoppningsdomare och tycker det är bra att det blivet mer uppmärksammat. Det är positivt för både ridutbildningen och inte minst för hästarna.

HannaT
2009-05-18 18:27
#6

#5 Vad kul! Hålls det mycket stilhoppningar? Jag är ute och kollar en hel del på tävlingar, men har aldrig sett en stiltävling…

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
Zondell
2009-05-19 06:20
#7

Jag har dömt sex tävlingar i Östergötland i år. Allsvenskan div III för ponny och häst döms i stil.

Sassenach
2010-02-01 09:28
#8

Stilhoppning borde vara idealiskt för ungahästar.?

Dyker det inte upp några i trakten får jag väl hålla mig till Clearrounder när det blir dax…

Zondell
2010-02-01 18:14
#9

Vill ni ha mer stilbedömning så prata med de klubbar som arrangerar mycket hopptävlingar om att ni önskar detta. Det går också utmärkt att ha klubbtävlingar med stilbedömning, prata med din egen klubbs tävlingssektion. Jag har dömde tre klubbmästerskap i stilbedömning i fjol. Jag har många tips på hur man kan få kul klubbtävlingar i stilbedömning.

Mer info:

HÄR

Med tips till ryttare och arrangörer. Länk till protokoll och TR + bilder.

Mvh

Rebecka Jakobsson

B-domare i stilhoppning

visselmyra@telia.com

Upp till toppen
Annons: