Annons:
Etiketthopptävling
Läst 19590 ggr
HannaT
2010-04-08 18:38

Frågor till en stilhoppningsdomare

Hur ska det egentligen se ut? Vad ska vi ryttare tänka på? Rebecka Jakobsson är utbildad stilhoppningdomare, och ställde upp på liten en intervju. Läs och lär!

Rebecka Jakobsson bor med sin familj på en liten gård i Borensberg utanför Linköping. Hon har arbetat med hästar i över 20 år, och jobbar idag främst med utbildning av elever och hästar på ett gymnasium. Dessutom bedriver Rebecka en liten uppfödning av welsh och ridponny, och mer om det kan du läsa på hennes hemsida, visselmyra.se.

Här är de svar jag fick av henne via en mailintervju.

**
När och varför bestämde du dig för att bli stilhoppningsdomare? Och vad krävdes för att bli det?
**- Det växte fram efter hoppträningar med elever och mina år som lagledare för diverse allsvenskor. Min filosofi är att det är bättre att rida väl och i balans än att bara hoppa högt och fort. Jag såg också slarvig ridning och hästar som tröttnade eller blev skadade. Stilhoppning behövs! Min första kurs var 2007 och sedan har det varit en repetitionskurs i år.

IMG_0831.jpg
GP-ponnyn är en populär stilhoppningstävling som återkommer varje år. Finalen rids i Scandinavium under Göteborg Horse Show.

Hur många stilhoppningar bedömer du per år? Tycker/tror du att det är vanligt eller ovanligt med stilhoppningar?
- Jag har dömt ett 10-tal stilhoppningsklasser per år och antalet klasser ökar. Det går bra att ha stilbedömning på alla nivåer och jag har varit ute på många klubbtävlingar också. Jag hoppas att det kommer att öka på klubbtävlingar och att ryttarna då kan komma ut på lokala tävlingar bättre förberedda. Det är också roligt för den kategorin av ryttare att få ett papper med sig och en sporre att träna vidare.

Vad ska man tänka på när tävlar i stilhoppning? Vad bedöms?
- Man skall rida i sådan stil som gör hoppningen säker, effektiv med en känsla av harmoni och finess. Det skall se enkelt ut. Vidare främjas ett bra uppträdande gentemot såväl hästen som medtävlare och arrangörer.

Domaren bedömer genom ett protokoll ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Det som eftersträvas är att ryttaren har en bra egen balans. Viktigast för det är att se framåt och trampa ned hälen. Man tittar på sitsen både över hindret och mellan hinder. Över hinder är det viktigt att vara stadig, mitt över hästen och kunna följa med på ett bra sätt. Det går bra att växla mellan 2- och 3 punktssits men aldrig hamna i lodrät sits. Linjen skall vara axel-knä-tå med en vinkel i höften.

Ryttarens inverkan på hästen bedöms också. En riktig sits är förutsättningen. Man vill se rytmisk, planerad ridning med kontroll. Ryttarens inverkan skall hjälpa hästen till bättre hoppning och hästen skall svara villigt på hjälperna. Det är viktigt att ryttaren har hästen i balans och rider den runt  innerskänkeln på böjda spår och planerar sin ridning så att hästen landar i rätt galopp.

Ryttarens hand har en egen bedömningsgrupp och här vill man ha en stadig och följsam hand. En bra hand lägger man oftast inte märke till… Allvarliga fel är ostadiga händer, ryck i hästens mun mellan hindren och snål eftergift. Det bett som är godkända enligt TR är också godkända vid stilbedömning även om det alltid är bäst att kunna rida på ett vanligt tränsbett. Tempot avpassas efter hästen och skall stämma överens med hästens sätt att jobba och hoppa. Det är önskvärt med ett jämnt tempo. Här bedöms också hästens förmåga att balansera upp sig. Ryttarens vägval blir förstås bättre och lättare om sits och tempo är bra först. Man vill se hoppning mitt på hindret och är nogranna svängar. Det är viktigt att ta ut vägarna för att komma optimalt på hindret, inte snedda eller vingla.

Vad är det vanligaste felet ryttare gör?
- Det är lite olika beroende på nivå. Jag dömer mest allsvenskan div III och klubbtävlingar och där påverkar ryttarens balans mest. En dålig balans ger ostadig sits, ostadiga händer och oförmåga att inverka på ponnyn.

IMG_0949.jpg
Det är ingen skönhetstävling, men hästen/ponnyn ska vara ren och ge ett välvårdat intryck.

Är det viktigt hur hästen/ponnyn ser ut på tävlingen? Om ja: Vad ska man tänka på?
- Stilhoppning är ingen skönhetstävling. Det räcker med att du är "hel och ren" och ger ett välvårdat intryck. Hästen kan vara flätad eller ha en välvårdad naturell man. Har hästen lång man kan det vara idé att göra någon snygg inbakad fläta av säkerhetsskäl.

Man kan få minuspoäng och här är några saker du skall undvika:
- Hår i ansiktet. Sätt upp hår och undvik helst allt "löst" hår.
- Lång tygelände som riskerar att nå ryttarens fot
- Ruggig, långhårig häst som blir väldigt svettig. Klipp.
- Tunn och omusklad häst
- Helt fel utrustning som dressyrsadel eller felaktiga/lösa remmar.
- Sporrar som står rakt upp eller är ojämna
- Ponnyn är för liten för ryttaren och ekipaget påverkas av detta
- Negativ attityd mot häst, funktionärer eller medtävlande

Tips till ryttare
Några tips till er som rider eller skall rida stilhoppning:

- Träna upp din balans! Rid utan stigbyglar och be ev någon kunnig longera dig.
- Jobba hårt med att trampa ned hälarna - mycket av balansen sitter där.
-  Försök få ett stadigt skänkelläge och så bra balans att händerna är stadiga.
- Försök hitta ett samspel mellan skänkel och hand så du kan rida hästen i balans mellan hindren.
- Var noga med blicken! Titta efter vägen mellan hindren och titta framåt i språnget.
- Växla mellan trepunkts- och tvåpunktssits. Anpassa efter hästen.
- Behåll kontakten med hästens mun men håll inte balansen i tyglarna. Det är bättre att ta ett mantag i språnget än att störa hästens mun.
- Håll axlarna i jämnhöjd med dina knän. Kasta inte överlivet framåt i språnget. Vänta på hästen. När du landat börjar du med att trampa ned hälarna och rätar upp dig - få balans - därefter rättar du till hästen.
- Försök träna dressyr och öva lydnadsövningar om du har en het/pigg ponny.
- Undvik skarpa bett. Använd martingal om hästen slår upp huvudet.

Tack Rebecka för intervjun och de fina tipsen! Vill någon av er läsare tävla i stilhoppning? Prata med din klubb, det går säkert att ordna.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
EelyCortez
2010-04-08 20:31
#1

Hâller med henne;), kul att nÂgon säger att hA¨sten MÂSTE vara ren:D, hÂller med 100%

Minetta
2010-04-08 20:59
#2

Jättebra artikel! :) Skulle vara kul att tävla i stilhoppning tkr jag !

Mellliie
2010-04-08 21:27
#3

Intressant och bra artikel! :)

HannaT
2010-04-08 23:40
#4

Jag tror att även om dem som inte tävlar stilhoppning kan ha nytta av artikeln. Hoppning ser inte alltid vackert ut, tyvärr. Obestämd

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

J-Parnebo
2010-04-09 00:27
#5

Jätte bra och intressant artikel :)

Zondell
2010-04-09 01:10
#6

Kul att ni gillar artikeln Glad

Stilhoppning behövs för att få vårdad ridning som också ger utdelning i "vanliga klasser" och för att värna om hästarnas hållbarhet.

/Rebecka Jakobsson

Annons:
ZipZ
2010-04-09 01:54
#7

Intressant :)

Mvh

Sandra

Medarbetare på Ridportifokus

Alma-G
2010-04-09 10:40
#8

Bra artickel!
Men jag undrar en sak, om ponnyn/hästen är runt åtta år (etc), och är ganska vinglig, hamnar i fel galopp osv även om ryttaren tydligt försöker -får man minus för även detta?

halloonsodaa
2010-04-09 13:45
#9

Jättebra artikel. Nu vet jag hur mycket jag har att träna påOskyldigDet värsta är att trampa ner hälen och kolla upp för mig.. Vilket i sin tur leder till en dålig balans men det är bara att träna!:)

Zondell
2010-04-09 20:56
#10

# 8 Om ryttaren försöker får man inget extra avdrag på inverkan om den felaktiga galoppen beror på svaghet hos hästen. Däremot får man avdrag på hästens balans och vägarna om det är fel galopp och vingligt.

Försök att landa i rätt galopp genom att se vägen och ställ hästen en aning inåt. Trampa ned i den inre stigbygeln.

Om hästen ändå landar i fel galopp så byt i språnget i första hand och bryt av till trav i andra hand.

När man tränar kan man ha cavaletti att byta vid och lära hästen.

Lycka till :-)

# 9 Ja det är bara att träna på! Snart kommer resultaten.

EelyCortez
2010-04-09 21:07
#11

#10, mA^ste frÂga diig som är dommare:

man skall ju trycka ner helen över hindret för att hamna i rätt galopp, men min lärare säger att det hjälper om jag tittar dit jag vill för att vikten âker automatiskt dit, men en annan j¨¨atte duktig hppryttare vi har i stallet, säger att man alltid skall titta rakt fram( eller till nesta hinder) vad tycker du?

Alma-G
2010-04-09 22:08
#12

#10 Okej tack för svaret :) Det är en ridskoleponny jag tränar med, som är mycket starkare i höger sida, han fattar för det mesta rätt galopp men har svårt för att hålla rätt galopp hela banan, man vill ju bara springa ;) Men vi kämpar på, träning, träning..

marinelady
2010-04-10 22:51
#13

Kul med en artikel om stilhoppning, tyvärr är de ju inte bara positiva inställningar till detta bedömningssätt, har en gammal tränare som klämde ur sig den något osmakliga kommentaren att " Stilhoppning är för kärringar och gamla dressyr tanter" men sen var hans ridstil ganska räklik så jag kan förstå hans syn på det hela… Det funkade hela livet för honom så varför ska han ändra på sig när målet egentligen för han var att bara komma över snabbast..

Annons:
sallberglina
2010-04-11 13:39
#14

Kul att läsa! :)

HannaT
2010-04-11 14:32
#15

Kul att ni uppskattar artikeln. Glad

#13 Vilken kommentar av tränaren. Visst kan de behöva gå snabbt när det är omhoppning, men det betyder ju inte per automatik att det inte kan se snyggt ut, tycker jag.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Zondell
2010-04-14 23:44
#16

# 11 Man skall "se vägen" och titta på nästa hinder - då hamnar vikten rätt och man har chans att korrigera hästen snabbt om den flyter iväg åt ett annat håll.

# 13 Stilhoppning är ingen "egen" sport utan ett sätt att öva på ett vinnande koncept. Man skall inte rida stelt och "tråkigt" - kärringaktigt enl din tränare… Klarar man av att få en bra stilpoäng skall man också ha balans och teknik att göra en riktigt bra omhoppning i en vanlig klass - med en nöjd häst :-)

Lindbygarden
2010-04-16 15:39
#17

Jättebra artikel!

Skulle dock få avdrag då jag gärna rider i lodrät sits mellan hindren, såvida det inte är en kombination. Började med det efter att ha ridit en stopper och det sitter i då jag tycker man får hästen mellan hjälperna mkt bättre då.

Tänker på en ryttare som MMB, vad skulle hon få i betyg egentligen, hon rider ju nästan i bakvikt med rätt långa tyglar, dock mjukt och effektivt..

Zondell
2010-04-17 12:29
#18

# 17 Idealet är lätt sits med flexibilitet anpassat efter hästen. Lodrät sits eller framåtläge högt över hästen skall undvikas. Sedan tittar man också på följsamhet och hur hästen jobbar och hoppar. Det kan vara svårare att följa hästen om man sitter tungt även om det inte behöver vara fel på vissa hästar.

Ang MMB så har hon flugvikt, stoooora och heta hästar. Hur hon än sitter så stör hon dem inte och har väl hittat ett läge där hon kan hitta balans med hästen. En större ryttare eller en normalryttare med mindre häst kanske inte kan härma?

Alma-G
2010-04-17 19:59
#19

Idag tävlade jag stilhoppning, blev ganska nöjd med ett nedslag & laget kom 2! :) Men domaren var en som ville att man skulle sitta tillbaka mycket mellan hindrena…

Zondell
2010-04-17 22:21
#20

# 19 Hur menar du "sitta tillbaka" - uttryckte sig domaren så eller menades att balansera upp hästen?

Annons:
Alma-G
2010-04-18 00:57
#21

#20 Inte så, utan mer lodrät sits om jag förstog det rätt enligt protokollskrivaren (ridlärare).

Lindbygarden
2010-04-22 19:01
#22

#17 Japp hon är ju detGlad

Kan säga att jag härmar ingen och nu är det minimalt med hoppning dvs ingen alls så jag vore glad om jag håller mig kvar nästa gång jag ska hoppaSkrattande

Zondell
2010-06-11 23:47
#23

Har ni tävlat någon stilhoppning på sistone?

Gudris
2010-06-12 00:38
#24

Riktigt kul artikel att läsa! Håller med det som flera andra skrivit, hoppningen skulle gott kunna ha lite snyggare ridning många gånger.

moaaj
2010-06-23 20:09
#25

Intressant artikel.
men jag har en fråga (:
Jag rider ungponny, ser på tävlingarna jag är att det förkommer ofta stillhoppning i klasserna men inte för ungponnyerna, varför är det så?Glad

Neiah
2010-06-24 20:56
#26

Brukar vara med när jag hittar en stilhoppning för låga klasser :) Oftast blir det ca 1 gång per år & dom har oftast slutat bra! Kommit 2:a & nån gång 1:a :P

Zondell
2010-08-01 00:59
#27

# 25 Ang stilhoppning för ungponnyer. Om du rider två felfria ritter i avd B får du tävla avd A med en 6-årig ponny. I avd B är bedömningen alltid att minst antal fel (oftast felfria) vinner. Är det flera blir det delat. Det man vill åt med stilhoppning är bl a att man inte skall rida på tid i låga klasser och det gör man ändå inte i avd B. Din chans att rida stilhoppning blir att kvala till avd A om din ponny är 6 år.

Annons:
Upp till toppen
Annons: