Övningar

Övningar för snedställda hästar

2010-01-02 14:19 #0 av: HannaT

Många hästar har problem med att de före, under eller efter språnget drar åt ett visst håll. Här är ett par hoppövningar som kan hjälpa till lösa problemet.

När hästen är vriden åt ett håll i hoppning innebär det att du inte får ut maximalt av hästen kapacitet. Hästen lägger kraft på att kompensera sin svaghet och har inte full koncantration på sin uppgift. Därför behöver man ta tag i problemet.

Orsakerna kan vara många. Det är tex inte ovanligt att ryttaren sitter snett i sadeln, och därför bidrar till en sned häst. Kontrollera så att dina läder verkligen är lika långa. När du vet att du har en frisk häst, en rak sadel och en bra sits kan du börja ta hjälp av olika övningar.

Studs på båge
Svårighetsgrad: Medel - svår

evighets- och lydnadsbana.jpg

Placera ut tre små rättuppstående hinder på båge, med 3 meter mellan varje hinder. Tänk på att mäta avståndet från bommarnas mitt. Den här övningen kommer hjälpa dig att stärka hästen svaga sida, men det är då viktigt att hästen hoppar i mitten av hindret även på böjt spår.


Hoppa rakt på rakt spår
Svårighetsgrad: Medel - svår

evighets- och lydnadsbana.jpg

Även här tar man hjälp av en studsserie, men på rakt spår. Börja med att hoppa studsen och rid sedan mot oxern (höjd beroende på utbildningsnivå) som ska vara placerad ca 20 meter bort (för stor häst). Längst serien ska du ha placerat bommar som "korridorer" som ska hjälpa dig och hästen att verkligen rida på en rak linje.   

Båda övningarna ska ridas i galopp.


Källa: Hippson magazine nr. 4 2009

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2010-01-02 17:49 #1 av: Fiona

Bra tips!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2010-01-02 19:22 #2 av: WhoCares-01

den första gör vi ofta på träningen =) den är superbra. gjort något som liknar den andra också men då var det en kombination innan oxern. måste prova den ockxå =)

Anmäl
2010-01-02 20:40 #3 av: J-Parnebo

grymt bra tips, min häst är verkligen snedställd efter hinder. så det måste jag testa :)

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2010-01-28 15:55 #4 av: Cayenneafdaloro

mycke bra tips :)

Anmäl
2010-01-28 19:13 #5 av: jsca

dessa ska jag göra när snön har försvunnit och jag har börjat sätta igång hästen på riktigt :D  När tiden är kommen helt enkelt !

Anmäl
2010-01-28 20:10 #6 av: joooossan

Första övningen brukar jag använda mig av, tycker mycket om den! Andra måste jag dock prova!

Anmäl