Fakta

Smärtstillande okej på tävling

2009-11-21 22:27 #0 av: HannaT

Butta är ett preparat som varit dopingklassat och förbjudet i 20 år, men som nu kommer att bli lagligt att använda på tävling från och med den 1:a januari. Men vad är egentligen "butta"? Och varför rasar folk mot beslutet?

Ett smärtstillande och antiinflammatoriskt pulver
Först och främst: vad är butta för något? "Fenylbutazon vet. är ett medel som motverkar inflammation och används för behandling av reumatiska och liknande smärtsamma tillstånd i muskulatur, leder och skelett hos häst samt vid svullnads- och inflammationstillstånd hos häst efter operation." Så lyder en del av texten på preparatets bipacksedel. Butta är alltså, bland annat, smärtstillande. Pulvret ges till hästen blandat med kraftfoder. Butta har länge används i behandlingsyfte, men förbjöds för 20 år sedan i tävlingssammanhang.  

IMG_4055.jpg

En renare ridsport?
På FEIs, Internationella Ridsportförbundets, möte i Köpenhamn beslutades det alltså att butta åter igen ska få användas på tävling. Av 92 nationer på plats röstade 53 ja och 42 nej. Svenska Ridsportförbjundet röstade nej. Mötet och de beslut som fattas i Köpenhamn ska fokusera på en dopingfri och ren ridsport, och det är bland annat därför så många förvånats över detta beslut.

Butta i Sverige
I Sverige är det idag förbjudet och straffbart att tävla en häst behandlad med butta. Nu skulle det kanske plötsligt bli tillåtet igen, fast bara i vissa mängder. De halterna är dock tre gånger högre än vad som accepterades i Sverige 20 år sedan, innan Fenylbutazon förbjöds.

Malin Baryard är starkt skeptisk
- Jag tycker att det är väldigt konstigt och tråkigt. Jag är för tydligare, striktare regler. Om en häst behöver stå på butta så ska den inte vara på en tävlingsbana, det är väldigt lätt att missbruka en sådan grej. Det säger Malin till Svenska Ridsportförbundets tidning, Häst & Ryttare.

Malin Baryard meddelar också att hon inte kommer behandla sina tävlingshästar med preparatet.
- Jag har vunnit tidigare utan att ge mina hästar smärtstillande och jag kan göra det igen. Så hoppas jag att så många som möjligt vill jobba för en ren sport. Jag hoppas att Svenska Ridsportförbundet överklagar, om det går.


Källförteckning:
Länk 1 - "En tragisk dag för ridsporten" Häst & Ryttare
Länk 2 - "Ja till butta" GP
Länk 3 - "Butta åter i ridsporten" Ridsport
Länk 4 - "Baryard kritisk mot nya dopingreglerna" Häst & Ryttare


Ett av argumentet för användning av butta är att: om medicinering är tillåtet för alla, är det rättvist för alla. Är det verkligen rätt sätt tänka? Vad tycker ni?

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-22 00:31 #1 av: Hannybee

Men vad är det för fel på världen?! Skrikandes Handlar bara allt om att vinna i slutändan? Ingen som tänker på hästarna, eller?

Anmäl
2009-11-22 00:36 #2 av: HannaT

#1 Ja, eller hur. Förvånad

Det är ju precis som Malin säger: Om hästen behöver behandlas med butta har den ingenting på tävlingsbanan att göra! Jag förstår inte hur det här har kunnat röstas igenom...

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-22 21:26 #3 av: WhoCares-01

gud va arg man blir! får hästen smärtstillande så betyder de ju för fan att den är skadad!!!

Anmäl
2009-11-22 23:03 #4 av: dijete

Jag tycker det är helt okej faktiskt! Tänk er hästar med fång, Ska inte dom få tävla då eller?

Anmäl
2009-11-22 23:07 #5 av: HannaT

#4 Ärlig talat så tycker jag inte det. Har hästen ont så tycker jag inte att den har på en tävlingsbana att göra. Obestämd Att ha ont i kroppen är ju ett tecken på att något inte står rätt till, och då är inte rätt sätt att hantera det genom att sopa symptomen, smärtan, under mattan.

Sedan är det ju så otroligt lätt att missbruka ett sådant här preparat också. Om inte hästen ser helt OK ut är det bara att ge smärtstillande?

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-22 23:10 #6 av: dijete

Nej men jag menar. Fång behandlas med Fenylbutazon. Men om detta ska användas på tävlingar tycker jag faktiskt att intyg från vetrinär ska finnas. Då blir det lite rättvist.

Anmäl
2009-11-22 23:13 #7 av: HannaT

#6 Att butta används i behandlingssyfte förstår jag fullt ut. Men de hästar som inte blir återställda och smärtefria från sina sjukdomar, tex fång, tycker jag inte man ska tävla. Sedan är jag inte så insatt i fång som sjukdom, så jag kanske är ute och cyklar, men så tänker i alla fall jag. Glad

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-22 23:21 #8 av: dijete

Min shettis får fång varje sommar eller inte varje men dom somrarna som är bra skörde år. Dom åren det är bra skördeår så i april-maj börjar vi att förebygga fång med Fenylbutazon. Under sommaren gräsets högsäsong (med annat ord mitt sommarlov) blir det sammanlagt ett kryddmått Fenylbutazon per dag. Sedan vid slutet av Augusti börjar vi "fasa ut det" diverse minska vecka efter vecka. Tillslut när det ligger under 0,1 kryddmått kör vi "Stockholmsmetoden" som vår vetrinär säger, delar det med rakblad med annat ord.

Han är världens gulligaste och piggaste kille när inte grässäsongen annars hade vi säkert avlivat honom. Bara för att en häst lider under en säsong ska dom då inte få ha ett rikt tävlingsliv om dom har kapacitet till det? Även om det är den "dåliga säsongen". Bara för att du t ex kanske har en sjukdom ska inte du få tävla då? Det tycker jag är otroligt orättvist. Tänk då på att det finns massvis med ridskolehästar som går på Fenylbutazon året runt! Är det fel då också med eller? Man får anpassa efter hästens behov. Visst kan man "trigga" hästen mer då om man ger Fenylbutazon till en frisk häst men inte om man ger det till en fånghäst. Då får den sitt vanliga humör och motorik.

Anmäl
2009-11-22 23:32 #9 av: HannaT

#8 Fast sedan finns det ju två orsaker till varför man ger butta. För att motverkar inflammation, och för att lindra smärtsamma. Att behandla en häst med preparat för att motverka inflammation ser jag inget fel i. Att däremot tävla en häst med smärtlindrande tycker jag inte är okej, under några omständigheter.

Fenylbutazon finns ju för människor också, och det är säkert många som använder det (?). Det bryr jag mig inte så mycket om, eftersom människan ändå själv väljer om han vill ignorera smärtan med butta och tävla på. Hästen har ju inte det valet.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-22 23:47 #10 av: sus-sharon

till syvens och sist handlar det här om hästens välfärd och vår villighet att tumma på detta för egen vinning. ja - att behandla hästen med butta kan säkerligen i vissa fall (ex fånghästar) förbättra hästens välfärd.
att tävla hästar på butta är inte på något sätt förenligt med god djurvälfärd, tycker jag, och därför kan jag inte se detta som ett bra beslut.

otroligt att det klubbades igenom!

jag vet inte hur stor del av landets hästar som står på butta, men de ridskolehästar som #8 talar om anser jag inte heller bör användas i den utsträckning de gör om de står på butta. så ja, det är också fel. extensivt arbete av smärtlindrade hästar tror inte jag är en hållbar lösning. däremot tror jag att vi genom att göra detta tummar på djurens välfärd. och det känns inte okej.

Anmäl
2009-11-23 00:54 #11 av: WhoCares-01

#9 å #10 håller helt med er

Anmäl
2009-11-23 10:03 #12 av: Linnea

Detta verkar helsjukt! Undrar vilka länder som röstade ja..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-12-05 00:05 #13 av: sus-sharon

butta-regeln skjuten på framtiden till följd av protesterna mot regeländringen.

förhoppningsvis återtas nolltoleransen?

Anmäl
2009-12-05 00:14 #14 av: HannaT

#13 Ja, i stort sätt hela världens proteserar ju. Hoppas nu att FEI verkligen tar åt sig av all kritik och drar in detta beslut!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-12-05 12:43 #15 av: Hannybee

#14 Jaa, hoppas verkligen det! Förvånad

Anmäl
2009-12-06 16:15 #16 av: [alezan]

För den som är intresserad av att veta mer och fördjupa sig ännu lite till finns presskonferensen  med ordförande Bo Helander och dopingexperten Peter Kallings i spetsen som Svenska Ridsportförbundet höll i samband med Globen förra helgen filmad och ligger på YouTube via denna länk

Anmäl
2009-12-06 17:26 #17 av: HannaT

#16 Tack för länken! Glad

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-12-06 19:46 #18 av: kudden

Aldrig dopat-kommer heller aldrig göra. En av mina bästa tävlingshästar fick en ordentlig ligamentskada i ett bakben. De första veckan i igångsättningen sprutades smärtstillande in direkt i hoven 20 min innan arbete för att han skulle belasta och byggas upp jämt. Andra veckan fick han i vätskeform innan ridning nästa vecka i tablettform. Detta var FÖRUTOM de anti-inflamatoriska/smärtstillande han fick i maten morgon kväll. Låter hemskt men det fungerade, för hans egna bästa. Han är helt återställd och går 150-klasser som ingenting igen=)

Anmäl
2009-12-06 22:43 #19 av: HannaT

#18 Som jag skrev tidigare i tråden kan jag förstå att butta och andra liknande preparat ibland behöver användas som behandling. Glad Det är ju när hästar tävlas med dessa medel i kroppen som det blir fel och oschysst.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-12-18 21:35 #20 av: HannaT

Nu så! FEI har beslutat att INTE tillåta den så kallade progressiva listan. Alltså kommer det inte bli aktuellt att få tävla med en buttabehandlad häst.

Hurra säger jag. Skrattande

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-12-18 23:44 #21 av: Hannybee

Ja, det kan vi verkligen hurra för! Skrattande

Visserligen fattar jag inte att det överhuvudtaget var aktuellt att tävla med smärtstillande, men det känns ju skönt att de har ändrat sitt beslut.

Anmäl
2009-12-25 14:37 #22 av: [alezan]

#20 Det där är en sanning med modifikation. Man har beslutat sig för att vänta med att implementera den progressiva listan och ha en ny omröstning om denna under nästa General Assembly om drygt ett år.

Det är inte säkert att den blir nerröstad där då det finns stora ridsportnationer som faktiskt vill ha listan! Det enda man kan hoppas på är att t.ex Sveriges representanter gör sin stämma hörd och får med sig övriga nationer.

Anmäl
2009-12-25 15:32 #23 av: HannaT

#22 Okej, jag läste i en artikel på nätet (ridsport/hästmagazinet?) att det inte skulle bli aktuellt med butta, men då vet vi. Glad Det blir i alla fall inte tillåtet från och med den 1 januari som det från början var tänkt.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-12-25 18:06 #24 av: halloonsodaa

Usch.. Tycker det här är hemskt! Att man kan tävka en häst som har ont. Nej det är fel fel fel. Visst man ska inte göra det men hur många kommer INTE att använda sig av det här?-.-

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.