Hoppryttare

Hästskötarliv på Irland

2009-11-09 00:34 #0 av: HannaT

Malin Nyman lämnade sitt hemland Finland för att arbeta som hästskötare i vackra Irland. Missa inte den här artikeln som också bjuder på underbara foton!65996_1240843969.jpg
Castletimon Stud. Vackert och välskött.

Castletimon Stud
Malin bor och arbetar på Castletimon Stud i Irland, Wicklow. Det ligger längs kusten ca 60 km söderut från Dublin, bara ca 3 km ifrån havet! På gården står just nu 10 hästar. Det är två halvblod som rids och tävlas regelbundet, samt en liten ponny som också tävlas och rids av familjens 9-åriga son. Resterande hästar är en blandning av unghästar, samt ett avelssto och ett litet hingstföl. De sju sistnämnda går för tillfället bara ute i hagarna och njuter av livet. De två tävlingshästarna är ett 17-årigt sto, Victorias Secret, och en egenuppfödd 5-årig fröken vid namn Castletimon Suzie.

Malins värdfamilj är, som hon själv beskriver det, en helt vanlig, trevlig irländsk familj med arbeten som inte innefattar hästar, så hästarna och ridningen är familjens hobby och livsstil. Gårdsägarna tävlar i hoppning på amatörnivå och även lillkillen i familjen, sonen Morgan, har börjat tävla och öser runt på lätta klasser som arrangerats av den lokala ponnyklubben.

I samma byggnad som stallet finns en enrumslägenhet där Malin bor gratis. Bensin, elektricitet, mat och nöjen betalar Malin själv för den summa pengar hon får varje vecka. 

56197_1246897987.jpg
Malin och Castletimon Suzie.

Allt från ridning till dammsugning på schemat
Malin jobbar 6 dagar i veckan. Tisdag till fredag är arbetstiderna 8 - 18. Lördagar och söndagar har hon en timmes sovmorgon, och måndagar är hon helt ledig. Malin jobbar främst som groom (hästskötare), men även som au pair och tar då hand om familjens son.

Och hur ser en vanlig arbetsdag ut?
- Jag stiger upp på morgonen och fodrar, mockar och städar upp lite. På förmiddagen rider jag antingen båda hästarna och longerar ponnyn, eller så kanske min chef (pappan i familjen) rider den ena hästen, eller hans son rider sin ponny (beror återigen på dag och humör). Lite hushållsarbete ingår också; dammsuger, dammar och putsar familjens hus och stryker kläder och tvättar fönster och liknande. Allt sådant som finns att göras på en gård, helt enkelt! Standarden är hög, så det jag gör, gör jag noggrannt. Innan jag avslutar dagens arbete mockar jag återigen en gång och fodrar hästarna och städar undan och sånt.
 
69108_1255550599.jpg
Irland bjuder på omväxlande väder och vacker natur. Här är två tredjedelar av Malins värdfamilj på en ridtur på en närliggande strand.

Från Finland till Irland
Som det nämns i rubriken är Malin ifrån Finland. Hon har nu hunnit bo och jobba på gården i ett halvår.
- Jag har nu varit på Irland i ett halvt år, kom hit i slutet på april. Tanken är att jag ska stanna ett år och åka hem till Finland igen i början på sommaren 2010, so, six more months to go!

När jag frågar Malin om Irland beskriver hon det som ett fantastiskt land med omväxlande väder, underbara människor och en andlöst vacker natur. Irländändarna säger hon är glada och hjälpsamma med charmerande dialekt och humor.
- Finländare har en tendens att stänga obekant folk ute och vara reserverade och försiktiga, medan irländare är öppna och intresserade.

Vid flytten till Irland tvingades Malin lämna vänner, sin familj, och djur bakom sig hemma i Finland, och det är dem hon säger sig sakna mest. 
- Min häst har nu en söt liten tjej till fodervärd, och står kvar i samma stall som innan. Jag lovade mig själv och min häst att jag inte skulle sälja honom, och så hoppas jag att det kan få förbli. Han blir 22 år i januari, så att sälja en så gammal häst vore också rätt svårt. Jag önskar att jag hade honom här, men man kan inte få allt.

Tips till dig som vill jobba som hästskötare utomlands
Först och främst; hur får man då ett sådant här arbete? Malin valde att söka bland olika arbetsgivare på yardandgroom.com. Hon skickade mail och visade sitt intresse till olika ställen runtom i England och Irland, de länder hon ville jobba i.
- Om du får napp gäller det att kolla upp stället och arbetsgivaren noggrannt innan du bestämmer dig för något. Se till att växla tillräckligt med information mellan er först! Var beredd på att få jobba hårt för lite pengar, och fundera länge på om du verkligen vill jobba i ett främmande land, och om det är hästar du vill ägna dina dagar åt. Vill du utomlands och älskar hästar så är det ett suveränt alternativ till vardagen. Ett annat plus är att jag lär mig engelska bättre, så för ett förbättra sina språkkunskaper är det utmärkt, är Malins egna ord till er som funderar på jobbet.Tack Malin för fin intervju, och tack för att jag fick låna dessa underbara foton till artikeln! Hoppas att du får det bra under din resterande tid i Irland.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-09 00:41 #1 av: dijete

Jätte roligt att höra om. Bra artikel :)

Anmäl
2009-11-09 00:43 #2 av: HannaT

#1 Menar du att jag borde skriva arbeten istället för jobb? Eller har jag stavat fel någonstans i artikeln?

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-09 08:04 #3 av: J-Parnebo

Jätte bra artikel! Jag vill själv jobba som hästskötare i Italien ngn gång i mitt liv

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2009-11-09 10:56 #4 av: HannaT

#1 Såg nu vad du menade. Det var en felstavning. Tungan ute

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-09 11:20 #5 av: LinaN

Stavas au pair :)

annars en jättemysig artikel! Hade gärna åkt utomlands för jobb men med häst, lägenhet o sambo samt en "dålig" lön gör det inte möjligt för mig. Jag behöver en inkomst om minst 10 000kr per månad för att få både boende i utlandet samt mina omkonstader hemma täckta... så det får vara till en annan tid i livet ^^ man skulle passat på när man fortfarande bodde hemma hos föräldrarna!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-11-09 17:10 #6 av: HannaT

Nu har jag rättat de felstavningar jag hittat. Får skylla på att jag var trött igår!

Jag hade också gärna åkt iväg om det inte var för Kalle. Jag har inte hjärta att lämna honom!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-10 09:06 #7 av: Alma-G

Jättekul att läsa om .. :)

Var det inte på liknande sätt Malin Bayard startade sin karriär?

Anmäl
2009-11-11 18:58 #8 av: Fiona

Rolig läsning =)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-11-11 22:34 #9 av: Biff-Birger

Väldigt intressant,  nog ganska många här som vill göra detta :)

Anmäl
2009-11-12 12:08 #10 av: [DHIZA-bus]

jätte bra artikel =) snyggt jobbat

Anmäl
2009-11-15 15:31 #11 av: marinelady

Jag tycker bara sjäv att det är synd att många som åker till Irland accepterar att arbeta MYCKET för lite pengar.. Har själv varit över 2ggr och på det första stället så arbetade vi mellan 8-21, men fick betalt där efter 300 euro i veckan, OBS så diskuterade jag till mig en högre lön efter första veckan då de sett jag arbetade hårt och gjorde det som sades till mig, var alltid först ut på morgonen och tog alltid hästar och gäster säkerhet först, boende och mat hörde till förmånerna. Även chansen att tävla om vi så ville på deras hästar.

Det andra stället gjorde jag redan innan en deal att det var max 8h dagar som var akutella och 1½ dag ledigt i veckan. Jag fick mycket mindre betalt men orkade med att se Irland på riktigt när jag var så pass utvilad under mina lediga dagar att jag orkade ta mig ur sängen åtminstonde.

Jag tycker man ska våga begära pengar för arbetet du utför, Irländare är inte dumma och vet dem att du utför ditt arbete så värderas det. Gör man inte det så arbeta inte där. Det finns ingen anledning att vi skall fortsätta göra hästarbeten till ett minimumavlönat arbete. Så våga sätta krav, både utomlands och i Sverige.

 

 

Anmäl
2009-11-15 17:23 #12 av: HannaT

#11 Du har helt rätt. Å andra sidan så ska man inte åka utomlands i hästskötarjobb och förvänta sig att tjäna några stora summor. Eftersom det finns få platser och många sökande så har gårdarna "råd att vara snåla".

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-15 18:07 #13 av: marinelady

#12 Mm jag har nog haft lite tur och hade referenser som kände dem på Irland, därav möjligheten att diskutera lön mm. Och på det andra stället så kunde jag utnyttja mina Irländska referenser för att hitta en lämplig plats.. Men usch man önskade sig någon typ av Europeiskt fack för människor som arbetar med hästar så folk inte blev så utnyttjade bara för att man arbetar med ett intresse..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.