Övningar

Hoppträna med fel avstånd

2009-09-30 23:51 #0 av: HannaT

Ibland kan det vara nyttigt att med mening hoppa fel avstånd. På så sätt kan du lära dig påverka sprången.

Fel avstånd
Tre små räcken längst långsidan.

Det är när avstånden inte stämmer som du skapar känslan för när hindret kommer. Du lär känna hästen och dess galopp. Hindren i denna hoppövning behöver inte vara högre än 20 - 30 cm, och avstånden ska stämma för både ponny och stor häst.

3 - 6 galoppsprång
Värm upp din häst i en bra grundgalopp och rid sedan igenom serien för att se hur avstånden känns. 4 galoppsprång mellan hindren brukar vara lättast att börja med på stor häst. Jobba på att galoppsprången ska bli lika långa. Det ska vara jämna språng, inte några korta och ett långt på slutet eller tvärt om. När du fått in känslan för detta antal språng kan du börja variera. Först kanske du rider med fem språng mellan varje hinder. Sedan med sex och efter det med tre.

Vill du göra denna övning riktigt avancerad kan du rida olika många galoppsprång mellan hindren. Exempelvis 3 galoppsprång efter hinder nr 1, och 5 galoppsrång efter hinder nr 2.

Är din häst oliksidig?
Man ska satsa på att ha en så liksidig häst som möjligt, men många hästar är trots det oliksidiga. Det är bra att veta hur hästen fungerar i de olika varven, och denna övning kan hjälpa dig se hur det står till med liksidigheten. Det ena varvet kanske kräver med framåtridning - eller tvärt om.  


Källa: Hippson.se

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-10-01 14:29 #1 av: Linnea

Smart övning!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-10-01 14:53 #2 av: Thea

Alltså, jag förstår inte hur hippson räknar/tänker (iof är detta enbart upphöjda bommar om de bara är 20-30 cm höga), men 4 galoppsprång normalt för stor häst är 17,5 m mellan två hinder....15 m blir något konstigt halvavstånd.

Det är en bra övning, men använd korrekt avstånd så blir det enklare för dig som ryttare, ffa om du tävlar, att lära dig din hästs galopp.

H. Thea

 

Anmäl
2009-10-01 15:03 #3 av: HannaT

#2 Fast det är ju meningen att avstånden ska vara fel. Tungan ute

Man ska med denna övning lära sig reglera hästens galopp och påverka sprången.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-10-01 15:11 #4 av: Thea

#3: Men då ska det inte stå i texten att det är 4 galoppsprång normalt mellan hindren. Flört Det kan förvirra orutinerade!

H. Thea

Anmäl
2009-10-01 15:16 #5 av: HannaT

#4 Då förstår jag.

Jag tycker ändå att jag skrivit ut ganska tydligt i texten att det är fel avstånd, tex rubriken. Men du har rätt i att "normalt" är fel ord i meningen, ska ändra.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-10-01 15:23 #6 av: Thea

#5: Förlåt att jag är petig, men det är så viktigt att man använder sig av rätt "vokabulär" som det så vackert heter. Flört

H. Thea

Anmäl
2009-10-02 00:02 #7 av: HannaT

#6 Det är okej, jag förstod poängen. Glad

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-10-03 23:01 #8 av: WhoCares-01

gjorde något liknande på tränigen i torsdags =) skulle rida två kombinationer på samma långsida =) ponnyavstånd med liten storhäst e f*n inte lätt alltså ^^   men fy va bra de e =)

Anmäl
2009-10-06 02:03 #9 av: [alezan]

En väldigt udda övning att tipsa om, i fel händer blir det en konstant övning i att lägga hästen fel på hinder vilket faktiskt går in i gränslandet av barrering..

Anmäl
2009-10-06 09:15 #10 av: HannaT

#9 Vi måste ju få lägga ut svårare övningar också, tycker jag. Självklart ska man som läsare vara kritisk och inte överskatta sin och sin hästs förmågor, utan välja de övningar som man tror kan passa.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-10-06 09:24 #11 av: Linnea

#9 Allt kan göras på två sätt, rätt eller fel. Vissa ryttare är bättre än andra, ska dom då inte få svårare tips? Man måste vara medveten om sin egen förmåga.

Hur menar du att det blir barrering?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-10-06 13:57 #12 av: [alezan]

#10 & 11

Det var inte kritik mot er sida utan en ren generell uppfattning ur tränaren/ridläarens perspektiv. Det finns bättre övningar att använda sig av för att lära sig att korta och länga hästarna. Att man tipsar om sådan här via internet gör säkert att en hel del tar till sig övningen på ett korrekt sätt men en majoritet kommer troligen inte att göra det.

Angående barrering hänvisar jag till SvRF TR III hoppning moment 357:

Mom 357 Olämpligt uppträdande
Ryttare och medhjälpare ska uppträda och behandla sin häst så att den inte på något sätt tar skada, inte heller så att andra ryttare, funktionärer eller åskådare rimligen kan ta anstöt. Varje form av barrering är förbjuden såväl under träning som på tävling.
Med barrering menas att ryttaren och/eller medhjälpare med aktiv handling med eller utan tekniska hjälpmedel kan antas åstadkomma fysisk smärta hos hästen i samband med hoppning i syfte att tvinga hästen att hoppa högre eller försiktigare.
Ingen person får hålla i eller beröra någon del av hindret under språnget. Alla former av barrering kan inte direkt beskrivas i TR text.

Det är förbjudet att förmå hästen att slå sig, antingen genom att bygga hinder för stort och/eller för långt, markera falsk marklinje, placera travbommar eller delar av kombinationer på falska avstånd, "pulla" (hålla emot och försvåra avsprång) hästen in i hinder eller på något annat sätt göra det svårt för hästen att övervinna ett
övningshinder utan att slå ned det.

http://www3.ridsport.se/ImageVault/Images/id_110/ImageVaultHandler.aspx

Anmäl
2009-10-06 14:25 #13 av: Linnea

#12 Barrering vet jag vad det är, men hur blir detta barrering?

Det andra stycket fetstil däremot; det kan ju inträffa på den här typen av övningar om man överskattar sin förmåga (vilket tyvärr är vanligt) men ska träningstips ges utefter att man antar att de flesta överskattar sig själva?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-10-06 14:36 #14 av: [alezan]

Det är förbjudet att förmå hästen att slå sig, antingen genom att bygga hinder för stort och/eller för långt, markera falsk marklinje, placera travbommar eller delar av kombinationer på falska avstånd,

Detta är i princip vad den här övningen går ut och därav barreringen. Läser man reglementet står även klart och tydligt att de inte kan spalta upp allt som går in under barrering.

Det är en ganska vanlig missuppfattning att barrering enbart är lika med benskydd med nubb, t-röd, pinnar man slår med osv när det är lika mycket barrering att använda falska marklinjer och medvetet lägga hästen fel på hinder.

Anmäl
2009-10-06 14:53 #15 av: Linnea

#14 Men då skulle det i princip vara förbjudet för banbyggare att sätta hinder på för långa eller korta avstånd?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-10-06 17:41 #16 av: HannaT

#14 Fast jag menar inte att man ska rida den här övningen så att hästen slår sig. Det är verkligen inte det som är meningen. Man ska rida den här övningen med hästar som man vet går att korta och länga galoppen på - så att hästen inte ska slå i bommarna, men lära sig hantera att "komma fel" på hinder. Hoppas du förstår hur jag tänker. 

 

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-10-06 22:04 #17 av: WhoCares-01

#14 det blir inte !"fel avstånd" om man anpassar fart och längd på galoppsprången. kan man detta så är det en barnlek med mindre hinder och svårare om man har högre.

man kan väl göra så i fortsättningen att man skriver en ungefär svårighetsgrad. t.ex nybörjare, medelsvårt och avancerat?? =) då blir det inte så mycket misstolkning

Anmäl
2009-10-06 23:40 #18 av: HannaT

#17 Bra idé, ska komma ihåg det till nästa gång. Glad

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.