Fakta

Denna träningsvärk...

2009-08-15 10:40 #0 av: Tin-Tin74

Ridning, träning och så denna träningsvärk. Det känns inget vidare att belöningen man får för ett väl genomfört träningspass är smärta.

Foto: Tove Fant
Foto: Tove Fant

Träningsvärk benämns ibland som DOMS. Detta begrepp hästammar från engelskan och står för Delayed Onset Muscle Soreness. Efter ett väl genomfört träningspass är det ju inte så trevligt med smärta som belöning.

Sven Jönåker, överläkare vi Södersjukhuset i Stokholm, är av en anna åsikt. "Träningsvärk är en possitiv effekt av träningen. Det finns egentligen ingen anledning att undvika den. Man få ju en bekräftelse på att man gjort något."

Lars-Eric Thornell är professor i anatomi vid Umeå universitet och han berättar: - Rent generellt får man träningsvärk av rörelser man tidigare inte gjort eller inte gjort på länge.
Han fortsätter:
- Rider man i galopp har man ett väldigt fjädrande muskelarbete i lårmuskeln. Efter första träningstillfället får man därmed, med största sannolikhet, träningsvärk. Samma gäller så fort något nytt introduceras.
Sven Jönåker tillägger:
- Ryttare jobbar jättehårt muskulärt.

Därför gör det ont
Det är inte länges sedan som man förstod vad det är som orsakar smärtan. Många teorier om varför man får ont efter träningen har lagts fram. Bland annat att det skulle vara mikroskopiska bristningar i musklerna, och att det skulle vara mjölksyran som orsakar smärtan. Mjölksyra bildas när musklerna bryter ner socker och omvandlar till energi. Mjölksyran gör så att musklerna blir svagare och vi orkar inte lika mycket som tidigare. Mjölksyran försvinner när vi vilar oss och därmed har man insett att den inte kan vara orsak till träningsvärken.

Lösningen på träningsvärkens gåta kom från Svenskt håll. Forskare lät 16 elitmotionärer göra ett stort antal excentriska övningar. Direkt efter stoppade man in små slangar i musklerna, sk mickrodialys. Efter två dagar en sk smärtmediator, neuropeptiden CGRP, i musklerna.

- Träningsvärken ska gå över på 3-4 dagar, och vara som värst 48 timmar efter träningen, upplyser Sven Jönåker, och fortsätter:
- Håller den på längre är det kanske inte träningsvärk utan en skada, som bör kollas upp.

Bromsande rörelser är värst
Det är främst bromsande rörelser , så kallade excentriska rörelser, som orsakar träningsvärk. Att gå eller springa nerför en trappa eller backe, arm- och benböj, är exempel på bromsande rörelse. Innom ridsporten jobbar man mycket med excentriska rörelser med sina muskler.

Jogging och Spinning är motsatsen och heter koncntriska rörelser.

Hur fort man gör rörelserna spelar faktiskt roll hur kraftig träningsvärken blir. Snabbare rörelser ger kraftigare värk.

Att stretching skulle hjälpa mot träningsvärk är en stående missuppfattning i hästvärlden. Så är inte fallet. Detta beror på att stretchning förlänger muskelfibrena precis som de excentriska rörelserna gör. Att stretcha hjälper alltså inte mot träningsvärk.

Massage kan lindra
Avslappnande massage kan hjälpa att lindra värken. Däremot hjälper det inte med massage för att motverka den styrkeförsämring man får i samband med träningsvärk. Är du beredd på en inte alltför hektisk träning kan du däremot förebygga träningsvärk.

- Man ska träna kontinuerligt, lugnt och försiktigt, berättar Lars-Eric Thornell, och tar sig själv som exempel:
- Om jag ska träna inför femmilen på skidor och inte har åkt skidor på ett tag, då börjar jag med lätt träning och ökar på för varje gång.
Lars-Eric sammanfattar avslutningsvis:
- En successiv ökning av träningshalten gör att man undviker träningsvärk.

 

Läs gärna orginalartikeln på Hippson.se.

Löpsedelbild: Marija Pejic

Anmäl
2009-08-15 19:21 #1 av: Tin-Tin74

Jag gillar kommentaren att vi ryttare jobbar jättehårt muskulärt.Flört

 

Anmäl
2009-08-15 20:39 #2 av: NettanLindholm

bra artikel!
men visst måste det väl hjälpa endel med stretching? Jag själv tycker då att de gånger jag stretchar efter ett träningspass så får jag inte alls sån träningsverk som jag får om jag inte hade gjort det.. ;)

Anmäl
2009-08-16 00:20 #3 av: HannaT

Har du lidit av träningvärk det senaste, Tin-Tin? Med tanke på att du just börjat rida igen.

Själv ska jag börja rida igen nästa vecka efter två veckors upphåll. Jag vet att det kommer kännas. :P

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-08-16 06:49 #4 av: Tin-Tin74

#3 Ha ha!!! Det kan du ge dig på!!!!! Och skavsår!!! Tungan ute

Faktiskt lite det som gav mig ide´n till artikeln...

#2 Jo jag skulle nog också vilja säga att man ska stretcha efter men enligt källan till artikeln så har det ingen betydelse.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.