Övningar

Träna upp din avståndsbedömning

2009-05-19 22:56 #0 av: HannaT

När man rider mot ett hinder kan det vara svårt att veta hur man ligger till, och vart hästen ska hoppa av - och det enda som hjälper är att träna, träna och träna.

Här nedan följer några lätta bomövningar som kan hjälpa dig att träna upp din och hästens avståndsbedömning. Förutsatt att du rider på ett bra underlag så sliter det inte på hästen att rida över bommar, så dessa övningar kan tränas ofta!


Träna avstånd

Det kan räcka med att rida mot en enda bom, eller så kan du lägga ut två eller flera med 3 meter mellan, så som på bilden här ovan. Rid mot bommarna i galopp.


Träna avtånd

På böjt spår ska det vara 2.4 meter mellan bommarna.


Träna avstånd

Den här övningen är väldigt nyttig! Mellan dessa bommar kan man rida antingen fem, sex eller sju galoppsprång beroende på vilket tempo du rider i.


OBS! Dessa avstånd är för stor häst. Avstånden för ponny finns i en nålad tråd här till vänster.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-05-19 23:16 #1 av: J-Parnebo

Jätte bra artikel :)

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2009-05-19 23:20 #2 av: HannaT

#1 Det här måste ju jag öva mer på iaf... du vet ju hur det kan se ut för mig och Kalle ibland. :B

Vi kanske kan rida övningen med 19 m. på fredag?

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-05-19 23:22 #3 av: Marija

Det är en enkel men bra övning!

Anmäl
2009-05-19 23:28 #4 av: J-Parnebo

#2 det kan vi göra :D

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2009-05-20 00:46 #5 av: L00ttz

jättebra övninga det ska jag testa snart =)

Anmäl
2009-05-20 09:08 #6 av: Tin-Tin74

Att rida på bommar är enligt mig bland det bästa man kan göra. Oavsett om man tränar dressyr eller hoppning. Del tränar man (som artikelförfattaren skriver) avstånden, det stärker hästens gångarter och muskler, man kan kontrollera att hästen är rak, osv osv.

Vi har turligt nog 2 banor ( liten paddock och en stor gräsbana) och på den ena ligger det nästan alltid en bomövning.

 

Anmäl
2009-05-20 10:23 #7 av: Thea

Bra artikel!

Får jag komplettera?

Den första övningen tycker jag att 3 m mellan bommarna är lite för kort eg. 3,5 m är ett normalt galoppsprång för stor häst och det som gäller på tävling när bangyggaren mäter avstånd. Att lägga ut en serie galoppbommar med 3,5 m mellan är ett ypperligt sätt att träna in sig på att känna rytmen i galoppen. En stor del i avståndsbedömningen är att man har en bra rytm och rätt galopp (dvs en 3,5meters galopp).

Sista övningen på 19 m förstår jag inte varför 19 m? 5 normala galoppsprång är 17,5 m och 6 normala är 21 m. Jag skulle inte välja 19 m för då måste du rida på ett orelaterat avstånd vilket är svårare!

Jag har ridit mycket på ovan nämnda övning, men med 21 m mellan bommarna. Då har jag ridit på olika antal galoppsprång och hela tiden varierat, men varit mycket noga med att det alltid varit jämna galoppsprång. Jag ska ha samma galopp in som ut och inte behöva korta eller länga på slutet om jag märker att vi inte får plats. Då har jag missbedömt min galopp in mellan bommarna. Jättenyttig övning!

H. Thea

Anmäl
2009-05-20 11:36 #8 av: HannaT

#7 Det varierar nog väldigt mycket mellan olika hästar. Jag har ju ridit dessa med min häst och det har funkat super, men sedan har han också en kort galopp. Man får nog prova sig fram till vilka övningar och avstånd som passar, men jag kan iaf varmt rekomendera dessa då de hjälpt mig och Kalle mycket.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-05-20 11:51 #9 av: Thea

#8 SJÄLVKLART varierar galoppens längd mellan olika hästar! Det var inte min poäng utan det jag ville förtydliga var att dina avstånd inte var korrekta för storhäst i tävlingssammanhang. Anger du "normalavstånd" för stor häst ska du alltid förutsätta 3,5 meters galoppen! Det gör också banbyggaren på tävling.

I en 2-kombination med 1 galoppsprång mellan hindren bygger banbyggaren (i lätt klass, msv kan det komma in andra avstånd) så att du ska ha ett 3,5-meters galoppsprång mellan hindren. Har du då en storgalopperad häst vet du att det blir trångt, och har du en kort galopperad häst vet du att det blir långt. Det är just inför detta som du behöver öva på normalavstånd hemma! Du behöver veta vad just DIN häst har för längd på sina galoppsprång för att få optimala förutsättningar vid ridning på relaterade avstånd på tävling. Då behöver du öva på normalavstånden hemma, för de är de du kommer att stöta på på tävling. Sitter du hemma och nöter på 3m och kommer ut på tävling och det plötsligt är 3,5 m, då blir det kämpigt! Flört

Sen kan du bygga studsserier med 3m mellan, men det är för att få hästen att korta sig och verkligen jobba korrekt med bakbenen. Ren styrka och har ingenting med avståndsbedömning inför hinder att göra.

Tävlar du inte, ja då är det ju sak samma! Flört Då över du precis så att det blir bäst för just ER!

Det är inte alls meningen att leka "viktig-Petter" nu, men det kan bli så fel för de som tävlar och är lite orutinerade och inte vet att man alltid ska räkna med 3,5m som normalt för stor häst. Jag har själv haft jätteproblem med detta på tävling TROTS att min häst HAR 3,5-m galoppen normalt i sig! Därför vet jag hur viktigt det är att öva på rätt avstånd hemma för att det ska stämma på tävling.

H. Thea

Anmäl
2009-05-20 19:43 #10 av: Sunshiine

Jag har börjat träna för en till tränare då och då och hon kör nästan alltid sånna övningar. Är jättebra för min häst som oftast bara springer iväg. I början var det lite svårt att komma rätt men nu funkar det fint:)

Anmäl
2009-05-20 19:44 #11 av: Anna

Kanon!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-05-21 00:25 #12 av: SSAA

Bra övning, ska föreslå det på våra hoppträningar, jag har själv ganska svårt att bedöma avstånd :)

Anmäl
2009-05-21 06:40 #13 av: Tin-Tin74

#7/9

Vad jag har lärt mig genom alla år, samt ridit med de flesta av mina hästar är 3m i galoppen. Jag tycker att det är det avståndet som passar generellt sett bäst till de flesta hästarna. Visst de som varit väldigt stora galloppen har jag fått korta, och de som varit små har jag fått rida på och länga. Det är även det avståndet som ofta brukar stå som standard som avstånd i galoppsprång i olika övningar. Tror t.o.m att det rekomenderas 3m i filmen "Strömsholms metoden", men det ska jag låta vara osagt tills jag kollat på den igen.

Anmäl
2009-05-25 10:11 #14 av: Thea

#13: Det va som katten!!! Förvånad Men vad lustigt, för när jag stegar relaterade avstånd på tävlingsbanor går jag alltid i 3,5m intervaller och får alltid jämnt antal galoppsprång. Skulle de bygga efter 3m skulle det ju aldrig stämma. Vad lustigt då om strömsholms metoden förespråkar 3m galopp....

Ett exempel: I 2-komb är det alltid ca 7 m mellan vilket är 3,5+3,5 m = 1 galoppsprång (du drar alltid bort 1x3,5 m på linjer för "start" och "landning".).

H. Thea

Anmäl
2009-05-25 10:54 #15 av: Tin-Tin74

#14 som sagt jag är inte riktigt hundra säker, men jag tror att det var 3m som rekomenderades i filmen. Nu är det ett tag sedan jag kollade på den och just nu har jag den utlånad till en av mina elever. Men så fort jag får tillbaka den ska jag kolla vad hur det är. Och i många övningar man hittar på nätet är ett galoppsprång 3 m.

Och givetvis varierar det olika mellan olika hästar, och i många övningar står det ju också att man kan justera avstånden så det passar den egna hästen. Stämmer 3,5 m för din häst justerar du naturligtvis avståndet så du och din häst får ett "flyt" i övningen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.