Övningar

Bommar eller hinder på båge

2009-06-05 06:12 #0 av: Tin-Tin74

Här är en hoppövning som kan ridas med små hinder eller bommar. Att hoppa på serpentinbåge är utmärkt träning inför banhoppning eftersom du tränar på att landa i olika galopp och att svänga. Ryttaren tränar även upp sin känsla för balans och rytm.

Börja med att ställa ut två eller tre hinder på medellinjen, så att du kan rida i serpentinbågar över dem. Övningen blir roligast med tre bommar/hinder och fyra serpentinbågar, men har du en liten bana, är själv inte så ruttinerad eller en mindre skolad häst kan det räcka med två bommar/hinder och tre bågar.

När du börjar övningen lägg ner hindren på marken (så att det bildar en "hög" med bommar där) och trava övningen väg, över "hindren", för att hitta den bästa vägen. Värm sedan upp genom att hoppa varje hinder var för sig i galopp. När hästen känns lagom varm övergår du sedan til att hoppa hindrena i följd på sepentinbågarna.

Viktigast är grundgaloppen
Det är viktigt att hitta ett jämt och bra grundtempo. För att kunna ta dig över hindren ska du varken behöva rida framåt eller sakta ner i svängarna. Är det så du måste det har du inte hittat rätt grundgalopp. Hästen ska inte rusa varken före eller efter hindren men ändå bjuda på framåt. Om du efter ett hinder tappar kontrollen kan du antingen lägga en volt eller göra en mjuk men bestämd halt. Om du ger motstridiga vikthjälper är det lätt att hästen landar i fel galopp. För att hästen lättare ska förstå vilken galopp den ska landa i ska du titta dit du ska.

Placera i inner- eller ytterkant
För att utveckla övningen kan du bestämma dig för var på varje hinder du ska hoppa (inner- eller ytterkant). Framförallt är det viktigt i omhoppning att hästen kan hoppa lite "snett" och inte mitt på hindren. Tänk bara på att hästen inte får bestämma, utan att det fortfarande är du som planerar vägen och vart på hindret ni ska hoppa.


Det är obalans som sliter
Den här övningen handlar om balans som så ofta annars. Svängarna kommer att slita på hästen om vägen blir ryckig, om ni är obalanserade, hästen går på bogarna och tränger inåt. Däremot är det ingen fara att galoppera på så här mycket böjda spår om övningen rids balanserat och harmoniskt över låga hinder. (Det är inte höjden vi tränar med denna övning utan tekniken) Känns det som att du hela tiden kommer fel på hindren? Nästa gång kan du då prova att rida med lite mer snärtigare, kortare eller längre grundgalopp.

Hinder el bommar på serpentin bågar.jpg

SYFTE MED ÖVNINGEN:
Du tränar på svängar, landa i rätt galopp, och din känsla för rätt grundgalopp. Hästen blir mer liksidig och smidigare.


ÖVNINGENS SVÅRIGHETSGRAD:
Övningen passar ryttare som är klara för start i lätta hoppklasser. Genom att variera hinderhöjd (eller bommar) och antalet hinder ökar och minskar du svårighetsgraden.

FÖR UNGHÄSTAR:
Du kan behöva göra en volt i serpentinbågen för att balansera upp unghästen.

VIKTIGT!:
Du måste hela tiden prioritera som nummer ett, galoppen och vägen. Hästen måste respektera din innerskänkel och inte börja gena efter hindren.

TIPS!:
Du kan träna på att räkna och variera galoppsprången.

 

Källa: Hippson

 

Anmäl
2009-06-05 13:05 #1 av: Thea

Otroligt bra övning!

Den är väldigt lösgörande och bra för både häst och ryttare. Vill man försvåra ytterligare kan man lägga till hinder i svängarna (på serpentinbågen). Den övningen hoppar vi ofta vintertid på träningarna för gymnastik och lösgörning av hästarna.

H. Thea

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.