2009-06-08 08:13 #0 av: Tin-Tin74

Beroende på hästens utbildningspunkt går det att variera svårigheten på dessa lösgörande och uppmjukande övningar.

Lägg ut tre bommar eller cavalettis över medellinjen på ett avstånd som hästen kan trava över enkelt och rytmiskt. Genom att minska eller öka avståndet varieras svårighetsgraden. För att hästen ska korta sitt steg och samla sig minskas avståndet. Vill man att hästen ska länga sitt steg och kliva på mer måste avståndet ökas något. Bommarna hjälper till med att hålla takten. För att variera svårigheten ytterligare kan man välja att antingen ha bara vanliga markbommar eller välja upphöjda cavalettis. För att variera cavalettins höjd kan man använda sk "sockerbitar".

1. Rid i en åtta över bommarna
Rid som i en åtta och var noga med att rakrikta hästen ver bommarna. Byt varv varje gång. Kom in i en rytmisk och jämn trav och försök ha hästen framåtbjuden. Hästen ska forma sig i sidorna. En yngre och orutinerad häst rids övningen i en åtta med mjuka bågar. På den mer skolade och äldre rutinerade hästen kan man rida rakare och fyrkantigare vägar. Istället för mjuka bågar blir det ordentliga hörnpasseringar.

2. Långt mellan bommarna

Nu ökar vi avståndet till tre meter mellan bommarna. Den här övningen passar den yngre orutinerade hästen lika bra som den äldre och mer rutinerade hästen. Den är bra eftersom den gör hästen uppmärksam på bommarna. Hästen måste tänka.
Både den yngre och den äldre hästen kan jobba över upphöjda cavalettis, och vägen är den samma som i förra övningen. För att underlätta för den orutinerade hästen kan man ha en markbom in och upphöjd cavaletti ut. Efter att övningen fungerar i trav fortsätter man i galopp. Trots att det är en övning som är ansträngande och hästen använder samma muskler som vid hoppning över hinder sliter den inte på hästen.

Tips - Avstånd (för stor häst) i cavaletti:
Trav: normal 1,20m, kort 0,90m, långt 1,50m.
Galopp: normal 3,0m, kort 2,5m, lång 3,5m.

Cavalettiövning med bågar eller hörnpassering.jpg

Den mer orutinerade hästen rids på en åtta.

Cavaletti m hörnpassering.jpg

Medans den rutinerade hästen kan ridas på mer raka vägar och tydliga hörnpasseringar


Källa: Hippson.se