Hoppnyheter

Mikaela Zimdahl - en satsande tävlingsryttare

2009-06-08 02:22 #0 av: HannaT

Mikaela är en 17-årig svensk talang från Norrtälje. Hon har ridit sedan barnsben och tävlar idag upp till svår hoppning.

Hästintresset smittade av sig på Mikaela från hennes mamma som också är inbiten hästmänniska, och Mikaela har ridit regelbundet sedan 6 års ålder. Tävla började hon göra så fort hon fick möjlighet till det. Hon har alltid älskat tävlandet, berättar hon. Trots att Mikaela idag bara är 17 år så har hon hunnit med både det ena och det andra. Hon har till exempel tävlat i SM på b-ponny, c-ponny, d-ponny och stor häst. Hon blev dessutom placerad två i tävlingen Morgondagens Stjärna som reds i Skandinavium under Göteborg Horse Show.

MIKAELA 3.jpg
Mikaela i yngre dar med mamma, lillebror och syster.

Mikaelas hästar
Genom åren har Mikela ägt ett tiotal hästar, och hemma i sin ägo har hon just nu tre stycken. Det är Saturnus (Libero H - Wolfgang), Wembley (Magic Darco - Jasper) och den irländska d-ponnyn Knockroe Lightening som tävlas upp till MSVA. Saturnus är dock hennes bästa häst just nu, och honom tävlar hon i svår hoppning med. Tävling blir det i snitt varannan helg, men alla hästar åker inte med varje gång.

Rolf-Göran Bengtsson är förebilden
När Mikalea får frågan om vilka förebilder hon har inom hästsporten svarar hon Rolf-Göran.
- Rolf-Göran Bengtsson tycker jag rider otroligt mjukt och fint! Han får det att se så lätt ut, och hans hästar ser alltid så harmoniska ut. Så vill jag också kunna rida! säger hon. Hon beskriver också sin egen ridning som mjuk och lugn. Tränar gör hon ca 1-2 gånger i månaden, för tillfället bara hoppning, men Mikaela har tidigare även tränat dressyr och ska eventuellt börja göra det igen. Hästarnas vardagliga träning läggs upp baserat på individen, men Mikaela tycker det är viktigt att hennes hästar rids ut mycket, och inte bara behöver jobba på ridbanan.

dsc_1159_redigerad-1_32887637.jpg

dsc_1169_32887750sdfds.jpg
Hästarna lär trivas bra i familjens fina stall.

Livet utanför stallet
Mikaela spenderar ca 2-3 timmar i stallet om dagen, och hon tycker att det är en fråga om att prioritera.
- Självklart måste man ju ha tid för kompisar, det är ju en väldigt viktig del i allas liv. Om man vill göra något på kvällen är det ju bara rida alla hästar innan middagen, eller så får hästarna helt enkelt vila en dag, det är faktiskt inte hela världen. För Mikaela är det är jätteviktigt att inte glömma bort livet runt omkring, tex tycker hon mycket om att fotografera.

Målen
Mikaelas kortsiktiga mål är att i år debutera och bli stabil i 150-hoppning med Saturnus, och första starten är redan inplanerad. Hon vill också bli placerad i något SM, och kanske tävla lite mer utomlands.

De långsiktiga målen vill hon inte säga så mycket om, mer än att hon gärna skulle bli världsbäst - men bara så länge ridningen och hästlivet känns roligt. Och det är precis det råd hon vill ge till de unga tjejer tävlar i hoppning och vill nå toppen:
- Ha roligt! Även om man jättegärna vill vinna är det superviktigt att inte ha prestationsångest, då försvinner mycket av glädjen! Och det är ju därför vi rider, för att ha roligt, eller hur?

dsc_0124_40523246.jpg
Mikaela och hennes Saturnus, en 10-årig valack efter Libero H.

Tävlingsbloggen
Mikaela Zimdahl är en flitig bloggare! Hon skriver om sitt hästliv, träningarna och självklart också om tävlingarna. Bloggen ser ut att vara välbesökt, och det är mer än förståeligt. Mikaelas attityd är väldigt ödmjuk och vänlig, hon bjuder på många fina bilder och svarar mer än gärna på läsarnas frågor.

Hästhoppning.ifokus tackar för intervjun och önskar Mikaela stort lycka till framöver. De som ska åka och se på SM i Hammarö får heja lite extra på Mikaela när hon hoppar!

Mikaelas blogg.
Film då Mikaela hoppar i Scandinavium.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-06-08 12:44 #1 av: Reperis

Mikaela rider väldigt bra, är också väldigt imponerad över hennes ödmjuka inställning. Det är så alla ryttare ska vara! Skrattande

Anmäl
2009-06-08 14:27 #2 av: HannaT

#2 Ja verkligen!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-06-08 15:26 #3 av: JenniferH

Absolut, jag följer Mikaelas blogg flitigt. Den är väldigt inspirerande! :)

Anmäl
2009-06-08 17:24 #4 av: Lindbygarden

Jätte fin artikel!!

Anmäl
2009-06-08 17:44 #5 av: Marija

Jättebra artikel!

Vilket fint stall dom har =)

Anmäl
2009-06-09 05:51 #6 av: Tin-Tin74

Vilket dröm stall de har!

Anmäl
2009-06-12 16:22 #7 av: pimkarlstrom

Oj vilket fint stall!
Mickis blogg är väldigt kul att läsa och jag tror att även folk som inte riden skulle kunna fastna för den!

 

Pim, www.tomsticina.blogg.se

Anmäl
2009-09-28 21:25 #8 av: HannaT

Mikaela kom 4:a i SM!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.