Övningar

Träna balans, följsamhet och sits

2009-05-25 07:42 #0 av: Tin-Tin74

Det här är en bra gymnastiserande övning för hästen samtidigt som ryttaren tränar sin balans, följsamhet och sits.

Övningen består av en travbom, 2-2,20 m fram till ett kryss, ca 3,30 m till ytterligare ett kryss, 6,50-7 m fram till ett stigsprång. Och två fristående hinder på kort diagonal. Höjden har ingen betydelse utan fokus ska ligga på hur ryttaren rider före och efter hindren och sitsen.

Banskiss

Gör så här: Värm först upp hästen som vanligt och genom att rida serien samtidigt som du lägger till ett hinder succesivt. Rid in i övningen i trav med ett bra men ej överilat tempo. Sitt stilla, men följsamt och låt hästen jobba igenom serien. När du hoppar sista hindret trampar lite extra i den sidas stigbygel du vill att hästen ska landa i. Strax före kortsidan vänder du i en mjuk båge och hoppar det närmaste fristående hindret på diagonalen. Hoppa genom övningen ett par gånger. Variera vilket håll du vänder åt på kortsidan.

Tips: Om du har med dig någon när du rider kan du tala om högt i vilken galopp och hur du tänker vända vid kortsidan, för att kontrollera så att du inte fuskar. Skulle hästen landa i fel galopp efter seriens sista hinder, bryt av till trav och gör en ny fattning i rätt galopp.

Tänk på att bibehålla ett jämt och kontrollerat tempo och vara väl med i sprången utan att hoppa före hästen. Blicken ska vila på nästa språng och inte det du hoppar just nu. Sluta när det går bra och innan hästen blir trött och uttråkad.

Förenkla övningen till unghästar genom att ta bort ett av kryssen i studsserien.

Avansera övningen med att göra så att enkel hindren kan hoppas från båda håll. Hoppa först ett enkelhinder, sakta av till trav på långsidan, hoppa serien och till sist det andra enkelhindret.

Riktigt svårt blir det om du rider direkt på ett av enkelhindren efter serien, sök på avsåndstabell, så du får rätt antal galoppsprång.

För att välja galopp trampa ner i höger stigbygel för höger galopp och vänster sitgbygel för vänster galopp. Vik dig inte i sidan. Det är lätt att man som ryttare vill hjälpa till för mycket och då är det lätt att balansen blir fel,

Viktigt är att sitta så still men följsamt som möjligt över serien och låta hästen arbeta sig genom hindren.

 

Källa: Hippson

Anmäl
2009-05-25 13:40 #1 av: HannaT

Ser rolig och nyttig ut. Ska helt klart testas!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-05-26 07:35 #2 av: Tin-Tin74

#2 Den är nyttig! 

Anmäl
2009-06-07 18:36 #3 av: Invisible

Vad kul den såg ut att vara! Skrattande Ska provas någon gång!

Anmäl
2009-06-08 01:28 #4 av: hhannaz

Den måste jag prova någon gång! Skrattande

Anmäl
2010-07-30 00:08 #5 av: natt-aa

Det där måste jag pröva på! Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.