Hoppnyheter

Var tredje hopphäst dopingtestas i Aachen

2009-06-03 21:47 #0 av: Tin-Tin74

I Aachen i sommar kommer det bli svårt att smussla med otillåtna medel. Det kommer att krylla av kontrollanter dygnet runt både i stall och på framridningen. Så många som var tredje häst kan komma att testas.

Under en av världens största och mest pristigefylda tävlingar, World Equestrian Festival i Aachen, första veckan i Juli, kommer det att tas ordentliga krafttag mot doping och otillåten medicinering.

De tre bästa, samt slumpvist utvalda hästar kommer att dopingtestas. Totalt sett kommer var åttonde häst att testas fördelat på disiplinerna hoppning, dressyr, fälttävlan, körning och voltige. Och så många som var tredje hopphäst räknar man med kommer att testas.

42 kontrollanter
En oberoende dopinginspektör inom MCP (Medication Control Programme) kommer kontrollera testerna.

42 FEI-ombud kommer desutom att finnas på plats. Detta betyder elva hästar på varje kontrollant.

Dessa kontrollanter kommer att ha fulla befogenheter att inspektera vilken häst de vill, och ska i huvudsak finnas på stallområdet och på framridningen.

Arrangörerna förklarar att de kommer endast anlita de mest erfarna och välrenomerade FEI-funktionärerna.

Under nätterna kommer "Horse-Watch-Service" att hjälpa kontrollanterna, så att stallområdet övervakas dygnet runt. Något som enligt arrangörerna är unikt för Aachen.

Parallellt med sina övrig veterinärroll kommer 19 CHIO-veterinärer även att ha en kontroll och övervkningsroll.

Värmekamera
En värmekamera som mäter temperaturen i hästarnas hud ner till en hundradels grad kommer att vara i bruk under tävlingarna.

CHIO Aachens arrangörer poängterar vikten av att internationellt föra kampen mot doping.

Aachens tävlingsorganisations ordörande, Frank Kemerman, säger "Vi har erbjudit FEI att använda CHIO Aachen 2009 som ett pilotprojekt". Vidare säger han: "Vi som organisatörer kommer att åtgärda allt som är möjligt att åtgärda."

Både det tyska ridsportförbundet FN och den tyska OS-kommitén får Aachen arrangörernas fulla stöd i kampen mot doping. De menar att landslagen kan få en helt ny start med en ren och öppen sport, tack vare de senaste tuffa åtgärderna att lösa upp landslagen.

Källa: Sporthästen.se

Anmäl
2009-06-04 00:46 #1 av: HannaT

Väldigt bra!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-06-04 01:32 #2 av: LinaN

tycker det är ett väldigt bra initiativ! detta borde ha gjorts för längesedan!

*tummen upp*

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.