Om hoppning

Säkerheten framför allt!

2009-05-05 08:18 #0 av: Tin-Tin74

Att hoppa med en häst är både fartfyllt och roligt, men dock inte helt riskfritt tyvärr. Som tur är finns det en del man kan göra för att minska eventuella skador om olyckan skulle vara framme.

 

En självklarhet för de flesta är att först och främst ha en godkänd ridhjälm. Att hjälmen är godkänd ser man på att den har en CE-märkning inne i hjälmen. CE-märkning är en europeisk standardiserad märkning av säkerhetsprodukter. För ridhjälmar är den korrekta märkningen CE EN 1384. Men även att man har en godkänd hjälm är det ändå lite man bör tänka på.

  • Var noga med att du har rätt storlek på hjälmen och passa in hakbandet noga. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt och täcker så mycket som möjligt av hjässan. En förstor och glappande hjälm skyddar inte som den ska, och kan i värsta fall till och med skada. Att köpa en hjälm att växa i är därför ingen bra idé.
  • Knäpp hakbandet noga. Hakbandet ska ha trepunktsfäste för att sitta ordentligt och stadigt och ska alltid vara knäppt. Om man faller av hästen och hakbandet inte är ordentligt knäppt, faller hjälmen åt ett håll och huvudet åt ett annat.
  • En hjälm som fått utstå kraftiga stötar och slag får sprickor och bör kasseras. Det kan räcka med att den åker i golvet. Den gamla trotjänaren JOFA-hjälmen är dock en aningen tåligare och passar därför bra till nybörjaren.
  • Ridhjälmar är färskvaror. Materialet som hjälmen är gjord i torkar och får små, små sprickor. Därför bör man ha som tumregel att byta hjälm med 3-5 års mellanrum, oavsett hur mycket eller lite man har annvänt den.

Hjälm

På senare år har även säkerhetsvästen blivit en självklarhet och för ponny- och juniorryttaren är det ett krav på tävling, enligt TR, att man har en godkänd väst. En godkänd säkethetsväst har märkningen BETA klass 3 och CE EN 13158. Säkerhetsvästen skyddar bålen, nacken och ryggen. Västens bakstycke ska nå till 7:e ryggkotan. Precis som med ridhjälmen är det viktigt med västens passform. Säkerhetsvästen ska sitta åt om kroppen. En för stor väst att växa i kan till och med skada mer än att göra nytta vid en ofrivillig avsittning. Säkerhetsvästen sitter bäst då den bärs under ytterkläderna, så nära inpå kroppen som möjligt. Västar finns i många olika modeller och det är viktigt att man hittar en som man tycker är bekväm och man trivs i.

Säkerhetsväst

När det gäller vad man har på fötterna är det betydligt enklare, men lika viktigt som hjälm och säkerhetsväst. Oavsett om du väljer skor eller stövlar, måste det vara minst 1 cm hög rejäl klack som hindrar foten att fastna i stigbygeln. Ridstövlar och ridskor ska ha en tunnare normalt räfflad sula som är normalt bred, så foten glider ur stigbygeln lättare om man ramlar av. I handeln finns det skor och stövlar med både stålhätta och grov sula, de passar bra i stallet men inte vid ridning.

Alla stigbyglar ska vara 2 cm större än fotplattans breda del. Vid hoppning bör man även andvända säkerhetsstigbygel som på någotvis löser ut om foten skulle råka fastna vid en avtrillning. Det finns många olika varianter på säkerhetsstigbyglar. Den vanligaste är den med ett gummiband på utsidan som öppnar sig om det skulle gå galet.

Säkerhetsstigbygel

Tänk på att aldrig ha tomma bomhållare på hinderstöden. Skulle du inte komma mitt på hindret finns risken att både du och hästen slår upp fula sår. Ta för vana att alltid plocka bort hållare som inte andvänds och lägg dem utanför banan.

Var aldrig ensam när du hoppar. Skulle du falla av och skada dig kan den som är med snabbt skaffa hjälp, om inte annat så med att fånga in din häst. Sedan är det praktiskt om den som är med inte rider själv utan kan hjälpa till att höja och sänka hindren, och även lägga upp rivna bommar

Anmäl
2009-05-05 09:41 #1 av: J-Parnebo

Jätte bra artikel :)

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2009-05-05 09:47 #2 av: Tin-Tin74

Tack Jennifer! =) 

Det tog lite tid innan jag fick till det, men det gick. Härligt att vi är igång nu på¨riktigt! =D

Anmäl
2009-05-05 13:40 #3 av: HannaT

Jättebra! Det kan inte påpekas tillräckligt många gånger.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-05-05 23:18 #4 av: Fiona

Super, väst & hjäm är billiga försäkringar!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2010-01-02 16:03 #5 av: HannaT

Puttar lite på den här artikeln.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2010-01-02 16:27 #6 av: Elshira

Jätte bra artikel! Ang. att man ska knäppa hakbanden ordentligt är det inte bara för att de inte ska kunna åka av, utan sitter den lite halvlöst så att hjälmen kan åka omkring men inte av kan man få ordentliga nackskador om det vill sig illa!

Så använder man hjälm, se till att använda den ordentligt då med, och det gäller alla sorters hjälmar, inte bara ridhjälmar!

Anmäl