Annons:
Etiketthoppnyheter
Läst 4437 ggr
HannaT
2009-05-08 00:30

Mediadebatt om modern ridning

Den 30 april sände danska TV2 ett 18 minuter långt inslag med filmklipp från framridningen på hopp- och dressyrtävlingar, mixat med kommentarer från flera danska veterinärer och toppryttare.

Se inslaget!

Är modern ridning med huvudet bakom lodplanet i kombination med skarpa bett och hjälptyglar ett övergrepp på hästen, med skador och mental avstängning som följd? I den här filmen visas bland annat Andreas Helgstrand och Matiné med gapande mun och indraget huvud.

De klipp på hopp- och dressyrhästar som visades är scener som förmodligen alla som varit på en modern tävlingsplats kan känna igen – gramantyglar, skarp betsling, hästar med nosen långt bakom lodplanet.

Reagerar vi så lite på dessa metoder för att vi vant oss eller för att vi tycker det är bra?

Läs mer på Ridsports hemsida.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
Lorita
2009-05-08 14:05
#1

Det ska jag titta på när jag kommer hem från stallet, sköt om det kan bli debatt. Jag har länge tyckt att vi knycklar ihop våra hästar för mycket och för tidigt men så är jag upplärd av en gammal remontryttare som ansåg hästar som remoter tills dom var 6 år.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




HannaT
2009-05-08 22:45
#2

Jag tycker det är underbart att det här kommer upp till diskussion, och alla borde se inslaget. Lite trist bara att man inte alltid förstår vad de säger… Bilderna talar för sig själva dock.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

SofiaOfSweden
2009-05-08 23:16
#3

#1

Är också upplärd att låta hästarna vara unga så länge som möjligt. Fast hästar är fortfarande remonter fram till det 6:e året så din tränare är inte helt fel ute :)

Tin-Tin74
2009-05-09 10:00
#4

Bra! En sån här debatt behövs!

Lorita
2009-05-09 11:04
#5

#3 min tränare var remont-ryttare, riktigt gamla skolan och han lämnade över hästarna när dom var 6 år och inridningen startade när hästarna var 3 år.

Hur vanligt är det i dag att man väntar tills hästen är tre med ridning och sen i ytterligare 3 år för att skola och bygga upp hästen i låg form? Idag har kortsiktiga pengar kommit in i sporten, hästar visas på tre års test i en form som man förr förväntade sig av en 6 åring. Det betyder att man också måste rida en häst innan den är färdig utvecklad för att bära en ryttare.

Detta är en utveckling som kommer av att uppförare vill få en avkastning så fort som möjligt och det är dyrt att hålla häst, att kunna sälja hästen hoprullad vi tre år gör att man fortare blir av med hästen och får igen sina pengar.

Samtidigt så går också utvecklingen åt att hästarna blir förhållandevis billigare i inköp, då finns inte pengar till att utveckla och utbilda hästen i harmoni.

Sen blir kraven på hästens form hårdare, har du kunnat tvinga in den unga hästen i en för låst form så kan man lätt tvinga hästen till mer. Hästen blir en maskin/slav inte en kompis/partner.

Jag tycker mig se fler och fler hjälp tyglar på hästen mer och mer stångbett av olika slag på vanliga sport hästar. Vi mäter vår egna okunnighet med hårda metoder för att tvinga hästen i krullad form.

Jag hoppas att vi kan få en debatt som når ut till ridskolor, där fokus inte är att få hästen på tygeln visuellt utan att lära sig rida bakifrån och fram och bara med mjuka lätta hjälper.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




SofiaOfSweden
2009-05-09 11:49
#6

#5

Håller med fullständigt, tycker att det är helt fel att rida in dem före de är 3 år och ta upp dem så fort som möjligt i formen innan de ens fått en stabil balans och överlinje. Dock talar jag lite mot mig själv nu eftersom att min nyss fyllda 4 åring låg 2 år före i utbildningen som 3 åring och även idag, utan att jag gjort ett försök. Han är så pass ivrig att visa hur duktig han är, så för min del är det inte alls så positivt eftersom att jag är rädd för att han ska gå in i väggen alternativt inte hinna bygga upp sin grundform. Jag undrar bara vad som skulle hänt med honom om han kom till en mer "otålig" ryttare som vill att allt ska gå supersnabbt…

Usch, sådant skrämmer mig verkligen.

Annons:
Tin-Tin74
2009-05-10 09:58
#7

# 5 o 6

Jag håller med er! Jag tycker att hela systemet är fel. Ta bort 3-års testet helt. Eller rättare sagt flytta fram det till 4 år. Och sätt en gräns att hästen ska gå i "remont-form" och inget annat.

Däremot anser jag att man visst gott kan "jobba" med unghästen redan innan 3 år. Fast absolut inte sitta upp. Det finns så mycket man kan göra med unghästen som bygger upp och stabiliserar och balanserar den.

Jag börjar faktiskt redan efter sommaren (aug/sept) när unghästen är 1 år med att ha med mig 1-åringen som handhäst 1-2 ggr/v när jag rider ut med en äldre häst. Unghästen har då enbart kapson på sig (grimma riskerar att "lyfta" huvudet om jag blir tvungen att "ta i den". I jan-feb får unghästen "vintervila" och i mars börjar den åter följa med som handhäst fram till sommarbetet (juni-aug)

Hösten (aug/sept) det år unghästen fyller 2 år börjar jag lite smått med att tömköra hästen 1 gång/v och 1 gång/v fortsätter den som handhäst. Efter vintervilan ökar jag tömkörningen till 2 ggr/v och börjar löshoppa väldigt lågt ungefär var 10:e dag. (Nu har många jämngamla unghästar börjat longeras och ridas in med ryttare)

Först efter sommarbetet det år unghästen fyller 3 år börjar jag med longering och arbete med ryttare på ryggen. Jag är noga med att variera arbetet mellan tömkörning - longering - löshoppning - arbete med ryttare. Vid den här åldern har unghästen 2 vilodagar i veckan. Vintervilan kortas ner till 3-4 veckor, och först nu börjar jag som många skulle uttryckt sig "jobba" med hästen. Märk att nu är min unghäst inne på sitt 4 levnadsår.

Mina unghästar är först nu färdiga med sin "grundutbildning", när de går på sommarbete som 4-åring.

Jag har haft unghästar med både känd och okänd härstammning. De som är registrerade efter godkännd hingst har jag inte fått vad hästen är värd pga att den inte gått 3-års testet. Däremot har jag fått väldigt bra betalt för unghästarna med okänd fader. (10-15 tusen mer än "likvärdiga" 4-åringar) Jag för dagbok över alla hästarna och sparar så att köparen själv kan läsa och se hur hästen är arbetad. 

3-års testet är enligt min mening något som inte främjar unghästen att utvecklas i sin egna personliga takt. Precis som med människan utvecklas hästen i olika takt. Men 3-års testen tar för givet att alla är stöpta i samma form.

Lorita
2009-05-10 12:23
#8

#7 "Dolly" bloggade när hon var här hos mig, jag tyckte det funkade så bra så nu bloggar alla min hästar Skrattande Dollys nya ägare kommer troligen ta över bloggen.

Jag är absolut inte emot att träna hästen tidigt men inte rida förren det år dom fyller tre och därför är jag emot treårs-testet och skulle heller aldrig köpa en så hårt fram tränad häst.

Just nu håller jag på och kör in Karisma nyss fyllda 2 år och hon kommer enbart köras fram till semestern näst år.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Lindbygarden
2009-05-10 15:28
#9

Jag tycker inte att just fenomenet ta upp dem i formen är det vanligaste utan snarare att de drar in näsan på dem. Dag Nätterqvist har mycket sunda åsikter i ämnet och framförde redan för 10 år sedan kritik mot det sättet hästarna reds på.. Fram med näsan på pållarna och som sagt formen kommer bakifrån med strykan..

Tin-Tin74
2009-05-10 15:38
#10

#8 Att hästen "bloggar" var absolut ingen dum idé!!! Att jag inte tänkt på det innan!? Då kan ju intresserade framtida köpare följa hästen redan när den håller på och utvecklas. Kanon! Har du något bra tips på var/hur man kan börja blogga? Blev så jätte tänd på den här idén!

Lorita
2009-05-10 15:55
#11

#10 jag trivs med Blogger och har inte provat något annat, det var väldigt lätt att komma igång Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Lorita
2009-05-10 15:59
#12

#9 det är väldigt få som kan rida sina hästar i en riktigt låg form med undertramp ändå så är det det hästen borde kunna eftersom det är den form man ska ridas i dom första åren.

Tyvärr en kunskap som glöms i ivern att fort få färdigt resultat.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Lindbygarden
2009-05-10 16:02
#13

#12 Japp håller med dig fullständigt och det är då det krävs mkt duktiga tränare. men många drar in näsor och plockar upp dem..

Vore kalas att alltid ha en filmkamera på stativ när man rider så man kan gå tillbaka och kolla varje gång..

Dessvärre så premieras ju felaktig form på banorna ibland också samt det slås inte ner så mkt som de borde göra..

När jag var yngre så var det big nono med hästar bakom lod..ordentligt avdrag på det..

Annons:
Tin-Tin74
2009-05-10 16:11
#14

#13 Kommer också ihåg vilket liv det blev om man red med hästen "bakom lodplan"! Tog ett tag för lilla mig som tonåring att fatta varför och nu vägrar jag släppa på den regeln.

#11 Ska kolla in blogger så fort jag får tid över. *tackar och bugar för tipset* Flört

Upp till toppen
Annons: